Прокуратурата възложи на Боил Банов да провери антиките на Божков

Прокуратурата възложи на Боил Банов да провери антиките на Божков

Прокуратурата възложи на министъра на културата Боил Банов да провери законността на антиките, стопанисвани в частния музей на фондация "Тракия". Това е фондацията, контролирана от обвиняемия хазартен бос Васил Божков, който се намира в Обединените арабски емирства.

Проверката е свързана с "изясняване на множество обстоятелства, свързани с произхода, начините на придобиване, идентифициране и регистриране на културните ценности", съобщава прокуратурата.

Изпълнението на проверката е възложена на министъра, защото той осъществява контрола върху изпълнението на Закона за културното наследство. Срокът за изпълнението на задачата е два месеца.

Фондация "Тракия" твърди, че цялата антична колекция е законна и за това има документи. В анчалото на седмицата фондацията обвини разследващите във "варварско" посегателство заради опит да се конфискуват антиките в чували. Прокуратурата отговори, че това не е вярно и обини медиите, разпространили позицията на фондацията, във водене на "хибридна" война.

В четвъртък главният прокурор Иван Гешев, вътрешният министър Младен Маринов и министърът на културата Боил Банов създадоха работна група от прокурори, инспектори и експерти за противодействие на престъпленията свързани с културни ценности. Целта на групата е да се изготви констативен доклад за съществуващите проблеми в тази област и да се предложат необходимите промени.

Споделяне

Още от България