Прокуратурата възложи нова проверка за балирането в София

Прокуратурата възложи нова проверка за балирането в София
Икономическа полиция е сезирана от прокуратурата да провери дейността на Столична община по балирането и съхранението на боклука в деня, в който кметът Бойко Борисов заяви, че такава проверка вече е извършена. Това става ясно от официално писмо на градския прокурор на София Николай Кокинов до Борисов. То е получено в Столична община на 28 май.

Преди две седмици в градския парламент избухна скандал, след като общинският съветник от ДСБ Христо Ангеличин, позовавайки се на официална общинска информация, заяви, че на площадките за балиране са надписвани огромни количества боклук. Това е станало в периода 2006-2007 година. По негови изчисления по тази схема от бюджета на София са източени 10 милиона лева.

Ден след като той отправи публично обвиненията, на 15 май кметът Бойко Борисов заяви, че всичко около балирането е чисто, защото е минала проверки на икономическа полиция.

В отговор на запитване на Mediapool, на 19 май отдел "Икономическа полиция" в Столична дирекция на полицията заяви, че такава проверка в централата няма. В последствие от Столична община заявиха, че могат да предоставят пълната документация, от която личало първо, че проверки са извършени и второ, че всичко е наред. Вече 10 дни обаче обещаната информация не е предоставена на редакцията под претекст, че документацията се "окомплектова".

Като отговорен по представянето на пълната информация за тези проверки бе посочен зам.-кметът по финансите Минко Герджиков.

От писмото на Николай Кокинов до общината става ясно, че в периода 2005 – 2008 г. са водени три прокурорски проверки. Този документ и писмо от кмета Бойко Борисов до прокуратура, с което той предоставя информация за дейностите по почистването, е единствената информация, излязла по случая.

Писмото на прокуратурата до кметството е повече от лаконично и не става ясно нито какъв е бил предметът на проверката, нито какви са конкретните изводи.

Кокинов е описал само номерата на преписките и досъдебните производства. Единственото напълно ясно нещо е, че Икономическа полиция е сезирана от Софийска градска прокуратура на 15 май т.г. , един ден след като Mediapool писа за разминаването на данните, предоставени от Борисов в отговор на общинския съветник Ангеличин.

МВР ще трябва да извърши проверката в рамките на досъдебно производство, започнало през 2005 година. Остава открит въпросът защо Икономическа полиция ще проверява една общинска дейност половин година след нейното прекратяване.

Софийска градска прокуратура до сега е водила общо три проверки на балирането и временното съхранение на битовите отпадъци. Две от тях са прекратени с отказ да се образува наказателно производство - съответно през април 2007 г. и юни 2006 г.

Продължаващото производство в момента се води именно от Икономическа полиция, която, по думите на кмета, вече е проверила балирането. Течащото досъдебно производство веднъж вече е било прекратено от Софийска градска прокуратура. Постановлението на градските прокурори е отменено от Апелативна прокуратура през април тази година и върнато за доразследване. Счетено е, че проверката е недовършена.

Пак към прокуратурата

Въпреки, че Бойко Борисов нееднократно обяви, че смята всичко около боклука за чисто, в четвъртък по време на заседанието на СОС, той изрази своята готовност отново да сезира прокуратурата за балирането. Този път той ще поиска от магистратите да проверят дали са източени 10 милиона лева, както твърди общинският съветник от ДСБ. Боисов и Ангеличин влязоха в задочен спор по въпроса, като кметът отказа реален дебат по темата с мотива, че ДСБ си правят PR.

Лидерът на ГЕРБ се обяви като един от най-дисциплинираните кметове в страната и отхвърли всякакви претенции от страна на Ангеличин, който му искаше обяснение за битовата смет и разминаващите се цифри. Борисов заяви, че общинските съветници в София са привилегировани, тъй като имат възможност да комуникират пряко с него. "Аз от 2 години се боря да се говоря с вашия лидер (б.ред. Иван Костов), но не мога да се докопам до него", отбеляза Борисов.

В последствие кметът и неговия заместник по екологията Мария Бояджийска обясниха, че сметките на Ангеличин са грешни. Не било вярно неговото твърдение, че София произвежда средно по около 750 тона боклук на ден, а се пишат по над 1000 тона.

В някои пикови моменти количеството достигало и до 1300 тона. В началото на януари Борисов заяви, че кантарите на депото в Суходол отчита не повече от 750 тона смет на ден. През май той уточни, че ставало дума само за някои дни от седмицата. Това влиза в противоречие с думите на зам.-кмета по финансите Минко Герджиков, който обяснява пред вестник "Дневник" в края на месец януари, че София никога не е произвеждала повече от 800 тона боклук на ден. Пред вестника той завършва коментара си думите, че "някой заблуждава столичния кмет" по този въпрос.

Още по темата
Още от България

Какви последствия трябва да понесе Цветан Цветанов заради скандала с апартаментите?