Прокуратурата възобнови делото за "Яневагейт"

Мондешки потвърдил версията си, че скандалните разговори са лъжи

Софийската градска прокуратура (СГП) е възобновила разследването по скандала със записаните разговори между бившите съдийки Владимира Янева и Румяна Ченалова с адвокат Момчил Мондешки. Това потвърди пред Mediapool говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова в петък.

По думите ѝ спряното през юли дело е възобновено от наблюдаващия обвинител още в сряда вечерта, часове, след като "Труд" публикува изненадващо интервю с Мондешки, в което той обяви, че цялата афера със записите е предварително намислена и дирижирана, за да послужи за изнудване на премиера Бойко Борисов и главния прокурор Сотир Цацаров.

Цяла година, след като сайтът "Биволъ" започна да публикува епизоди от скандалните разговори, добили популярност като "Яневагейт", неоткриваемият досега адвокат разпространи удобната за всички замесени в скандала версия, че той е измислен от тримата основни герои, за да може да бъде използван от бившия правосъден министър Христо Иванов и често споменавания от Цацаров и медиите около Делян Пеевски т.нар. кръг "Капитал" срещу премиера и главния прокурор.

Именно тези твърдения на Мондешки са станали повод СГП да се самосезира и да възобнови делото още в сряда вечерта. Малко по-късно в петък Арнаудова съобщи още, че адвокатът вече е бил разпитан по възобновеното дело, като е потвърдил твърденията си, публикувани в "Труд".

"Прокуратурата обаче ще я проверява с контролиращи доказателства, обясни Арнаудова, преди да реши дали да промени правната квалификация на досъдебното производство. Предстоят отново разпити на Румяна Ченалова, Владимира Янева, екипа на "Бивол", който публикува записите", коментира говорителят на главния прокурор.

Попитана защо чак сега разпитва един от основните участници в "Яневагейт", Арнаудова заяви, че за прокуратурата Мондешки е бил установен като събеседник на Ченалова и Янева едва, след като сам се е заявил като такъв пред "Труд". Не става ясно обаче защо държавното обвинение избирателно подхожда към разкритията по скандала, след като му трябваха броени часове, за да се занимае с твърденията на Мондешки, но упорито игнорира всички изявления на Ченалова, например.

Лично тя посочи Мондешки, като мъжът в скандалните записи още на 15 януари, но прокуратурата очевидно не е направила нищо поне, за да провери твърдението в рамките на разследването. Така то бе спряно, като в постановлението за спиране бе посочено единствено, че държавното обвинение е имало проблем с намирането на главния редактор на "Биволъ" Атанас Чобанов, а не на Мондешки.

Както е известно, Етичната комисия на Висшия съдебен съвет (ВСС) води проверка по "Яневагейт", но тя бе прекратена, защото от една страна Мондешки не бе намерен, тъй като не се отзова на нито една от близо 50-те покани, изпратени му от съвета за изслушване, а от друга – Янева заяви пред проверяващите, че не помни нищо. Единствено Ченалова декларира, че записите и разговорите в тях са автентични.

Освен това прокуратурата изпрати кратко становище, според което експертиза е показала, че записите са манипулирани без изобщо да се уточнява дали става въпрос за презапис на разговорите или за промяна на тяхното съдържание.

Последният развой на "Яневагейт" бе предшестван от любопитно съвпадение между тезите на премиера и Мондешки. На практика самият Борисов даде тон на адвоката, коментирайки пред Нова телевизия миналата седмица, че "това е сериал, който снимат – събират се в едно студио и вкарват една или друга случка, снимат, пускат го, след една седмица друг епизод"

"Това са врачки и махленски клюки, какво да се проверява. Искате ли ние с вас да се съберем тука, в студиото, да си говорим едни неща и после да искаме да се проверява", каза още на 24 октомври министър-председателят, което няколко дни по-късно бе доразвито от внезапно излезлия от неизвестността Мондешки.

Междувременно Румяна Ченалова бе призована за предявяване на делото срещу нея точно в деня, в който излезе интервюто на адвоката.

"Според мен това е един опит той да спаси, не толкова себе си, колкото групата. Групата участници, по-скоро герои, на тези записи. Защото Мондешки не работи самостоятелно. Той работи в екип с Александър Ангелов – адвокатът на Делян Пеевски. Лично Мондешки е идвал при мен и ми е казвал: "Искаш ли да работиш в КТБ за Пеевски". Аз съм отказвала категорично", коментира интервюто на адвоката пред "Труд" бившата съдийка.

Последва и светкавична реакция от Борисов, който обяви, че се чувства "омерзен", че Мондешки цяла година е мълчал, а решил да говори едва, "когато му се е видяло нанагорно по някоя тема, че искат да му взимат правата".

Въпреки омерзението си обаче, премиерът демонстрира явно облекчение, вкарвайки скандала, в който бяха направени шокиращи разкрития за задкулисното взаимодействие между изпълнителната власт и прокуратурата, в удобното за всички замесени русло на измислиците. В сряда Борисов промени становището си по темата на 180 градуса, сменяйки "врачките" и "махленските ключки" с повелята, че "трябва да бъде даден урок, че има неща, които могат да се проверят и след това да бъдат коментирани, а не от всяко нещо да се прави сензация".

За нова проверка на случая от ВСС преди ден призова и правосъдният министър Екатерина Захариева, което вероятно ще доведе до възобновяване на работата на Етичната комисия и нова покана за изслушване към Момчил Мондешки.

Не е трудно да се предположи, че този път той сигурно ще се окаже доста по-лесно откриваем, за да бъде затворена окончателно аферата като един опит за изнудване, дирижиран от Христо Иванов и т.нар. кръг "Капитал". Внушение, което от своя страна би могло да се използва от прокуратурата за завой на разследването за записите в съвсем различна посока. Така, формално би се изпълнило настояването на ЕК за цялостно разследване на скандала, но без да се засегнат интересите на някоя от споменатите в "Яневагейт" високопоставени фигури.

Споделяне

Още по темата

Още от България