Прокуратурата възобнови мегаделото за продажбата на ток от НЕК

Върховната касационна прокуратура взе решение за възобновяване на делото за продажбата на ток от НЕК в чужбината чрез посредници, съобщиха от пресцентъра на институцията в петък. Прословутият случай засяга сделките на електрическата компания с посредника ЕФТ, за което Mediapool писа нееднократно през последните 3 години.

Експертиза показа през 2011 година, че ръководството на НЕК в периода 2004-2007 година е предизвикало щети за 91 милиона лева за компанията заради сделката с швейцарската ЕФТ, която получи правото да изнася ток вместо НЕК. Причината е, че НЕК е продавала електроенергия на занижени цени и с посредник, въпреки че компанията е можела да продава ток и без ЕФТ, като прибира печалбата сама.

Досъдебното производство, водено от прокурора Пламен Панайотов обаче беше прекратено в началото на 2012 година, защото експертизата била противоречива.

Това решение е взето от неговия колега Георги Тафров от Софийската градска прокуратура, който обаче не е бил избран на случаен принцип. Тафров не е поискал допълнително мнение на експертите, а се е доверил напълно на Агенцията за държавна финансова инспекция, която го убеждава, че НЕК са невинни.

Мнението на агенцията обаче няма никаква стойност пред съда и не е ясно защо прокурор Тафров, който е прекратил делото, се е доверил на него, а не на експертизата. Мнението на Тафров бързо е било потвърдено от горестоящите прокуратури със същите доводи.

Върховната касационна прокуратурата смята, че аргументите за прекратяване на делото са необосновани, неправилни и делото е приключено без случая да бъде проучен напълно. Анализът е показал, че прокуратурата е допуснала "изключително груба юридическа грешка", след като водила делото по грешен текст от Наказателния кодекс – за престъпления по служба вместо за безстопанственост.

Прокурорите, които са прекратили случая, не са обърнали внимание на изводите на първия наблюдаващ прокурор Пламен Панайотов, който успя да докара делото до експертиза и искаше да го внесе в съда.

Преди ден главният прокурор Сотир Цацаров обяви, че разследването ще продължи "изключително активно" и ще обхване всички сделки на НЕК за продажба на ток чрез посредници.

Споделяне

Още от България