Прокуратурата възразила срещу леката санкция за КПМГ заради КТБ

Ваня Донева. Сн. БГНЕС

Софийската градска прокуратура протестира срещу решението на Комисията за публичен надзор над регистрираните одитори да наложи само парична санкция на одиторската компания "КПЧГ България" заради нередности при заверяването на отчетите на останалата без лиценз Корпоративна търговска банка (КТБ). Съдът иска най-високата санкция – отнемане на лиценза на дружеството.

Това каза председателят на комисията за надзор на одиторите Ваня Донева по време на изслушването пред парламентарната комисия за борба с корупцията и конфликт на интереси.

Донева обясни, че сред мотивите на прокуратурата е това, че санкцията е несъотносима към нанесените щети. В началото на годината комисията за контрол над одиторите реши да глоби "КПМГ България" и двама нейни служители за общо 200 000 лв. Половината от санкцията е за компанията, а другата половина за служителите. Причината беше, че компанията е допуснала пропуски при заверяването на финансовите отчети на КТБ от 2009 г. до 2013 г. Решението за глоба предизвика възмущението на ГЕРБ, според които лицензът на компанията трябвало да бъде отнет.

Донева обясни в четвъртък, че казусът сега е в Софийския районен съд, който ще прецени дали протестът на прокуратурата е основателен.

Председателят на комисията за контрол над одиторите каза още, че тя самата е гласувала за отнемането на лиценза на "КПМГ България". „Косвените щети от затварянето на КТБ са 10-13 млрд. лв., което е 10% от БВП на страната“, заяви Донева.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?