Благодарение на завършената унифицирана информационна система

Прокуратурата вече има пълен контрол над обвинителите в реално време

В базата данни са вкарани всички разследвани лица, производства и искания за СРС

Стелиана Кожухарова и Валери Първанов. Снимка: БГНЕС

Ръководството на държавното обвинение вече може да упражнява пълен контрол над дейността на всеки един прокурор в страната в реално време. Това стана ясно в четвъртък по време на представянето на завършената унифицирана информационна система в институцията.

 

Системата позволява в зависимост от това дали я ползва редови прокурор или административен ръководител, да прави бързи проверки на досието на всеки заподозрян в първия случай или да инспектира актовете и бързината на работа на подчинените си във втория.

 

В развитието на въпросната база данни още от 90-те години насам са инвестирани над 8 милиона лева по европрограмите ФАР и ОПАК, както и по проект на Световната банка, който е единственият в практиката на банката, отпускан на институция, а не на държава, обясни заместник-главният прокурор Валери Първанов.

 

От бюджета на държавното обвинение пък са били заделени над 2 милиона лева през последните години. Средствата са използвани за закупуване на около 3000 персонални компютри, сървъри, принтери, софтуер, както и за обучението на над 3100 прокурори, следователи и служители от администрацията.

 

По думите на Първанов първият изграден регистър в системата е на лица с едно и повече от едно висящи дела. Според представените данни към март 2010 г. от когато е активен регистърът, в него са били отразени 9742-ма души, докато към днешна дата те са 6258.

 

През последните две години в него са били направени близо 700 000 хиляди справки от разследващи и над 10 000 проверки от други институции. Достъп до системата освен прокуратурата имат МВР, ДАНС, ДКСИ, митниците, военната полиция, Сметната палата, Инспекторатът към ВСС и комисията за отнемане на незаконно имущество.

 

Подобно на йерархично ограничения достъп на обвинителите, неограничена възможност да правят справки в базата данни имат само представителите на централните управления на въпросните служби.

 

Системата разполага и с регистър за срочността на делата, която е един от основните критерии за оценяване работата на обвинителите. По думите на Първанов към настоящия момент в прокуратурата има над 4500 разследвания, продължаващи над една година. Проверките над 6 месеца пък са 452.

 

В базата данни са вкарани и всички искания за специални разузнавателни средства (СРС). "Прозрачността води до по-сдържано искане на СРС-та от прокурорите", отбеляза Валери Първанов, уточнявайки, че през 2011 г. исканията са намалели близо два пъти в сравнение с 2010 г. - от 11218 на 6055.

Споделяне

Още от България