Прокуратурата вече не може да направи нищо с неизгодните замени

Прокуратурата вече не може да направи нищо с неизгодните замени

Не виждам сега прокуратурата какво може да направи по въпроса за замените на гори, заяви в четвъртък главният прокурор Борис Велчев. Част от скандалните замени, заради които България получи предупреждение за санкции от Европейската комисия, вече са били на фокуса на вниманието на прокуратурата, за някои от тях има образувани досъдебни производства, други ще бъдат проверявани тепърва, припомни Велчев.

Той обаче постави въпроса какво ще стане със самите неизгодни за държавата замени, дори виновните да бъдат осъдени. Той уточни, че българското законодателство не дава възможност автоматично да се развалят тези договори и трябва внимателно да се търсят съответните основания.

Велчев призова държавата да мобилизира целия си ресурс за намиране на изход от създалата се ситуация, но изтъкна, че първото, което трябва да се направи е, да бъде формулирано политическо решение-отговор за ЕК.

Това трябва да стане следващата седмица на заседание на Съвета по сигурността, който премиерът Бойко Борисов обяви, че ще свика.

Преди ден Борисов съобщи, че в свое писмо ЕК е заплашила България с глоба между 55 млн. евро и 126 млн.евро за 15 от замените на държавни горски земи, извършени в началото на 2009 г. Брюксел обяви намерението си да съди държавата за предоставяне на непозволена държавна помощ в полза на определени частни лица и фирми. Правителството има 20 работни дни, за да даде отговори.

Премиерът прогнозира, че глобата може да достигне 1.5 млрд. лева, ако Еврокомисията анализира информация за всички замени на земи, извършени от 2007 г. до налагането на мораториума. Тази цифра е посочена в анализ на Световната банка за замяната на скъпи държавни парцели по Черноморското крайбрежие и в близост до планинските курорти за много по-евтини парцели.

Главният прокурор обаче посочи, че държавна помощ чрез престъпления не може да се предоставя - в случая става въпрос за престъпление и това трябва да се обясни на ЕК. Той уточни, че една част от замените са предмет на обвинителен акт, а друга са били нови за прокуратурата и ще бъдат прегледани внимателно.

Велчев каза, че при приключването на досъдебните производства в края на май са предписали на регионалните управления на горите да предприемат действия по развалянето на тези договори, заради тяхната неизгодност.

Бившият премиер Сергей Станишев заяви пред репортери в четвъртък, че в писмото на ЕК по повод на замените на гори от предишното правителство не се говори за санкции.

В писмото много ясно се подсказва какво се очаква да направи българското правителство - да даде аргументите, че извършваните замени не са форма на държавна помощ. Аз очаквам министър-председателят и правителството да направят точно това - да дадат ясните аргументи, които са налице, за да не пострадат интересите на страната, заяви Станишев.

Преди ден обаче Бойко Борисов много ясно каза, че той няма намерение да защитава престъпленията на предходния кабинет, още повече, че голяма част от сигналите за неизгодни замени бяха извадени от ГЕРБ още преди изборите. Премиерът настоя за наказание на виновниците.

Според Станишев обаче поведението на сегашното правителство "все повече се превръща в антикризисен пиар, в който с писма от ЕК, хвърляне на медийни бомби и атрактивни неща се стреми да замъгли и да отвлече вниманието от неща, които засягат ежедневието в България".

От самата Европейска комисия потвърдиха, че е отправено запитване до българските власти по проблема за
заменяне на гори, при които може да става дума за оказване на държавна помощ. От службата на комисаря по конкуренцията Нели Крус, която следи и за законността при предоставянето на помощ от страна на държавите в Европейския съюз, заявиха, че ще съобщят когато получат отговора от страна на България.

По повод обявената преди ден от премиера Бойко Борисов и замеделския министър Мираслав Найденов заплаха на Брюксел да спре достъпа на България до 3.2 млрд. евро от Програмата за селските региони до 2013 г., говорителят на ЕК по въпросите на земеделието Майкъл Ман коментира, че в цитираното писмо няма конкретно предупреждение. То е част от нормална процедура по даване на насоки за работа на базата на това, което сме установили при одита, обясни европредставителят.

За момента няма причини за предупреждения от страна на Европейския съюз. Няма нито определени дати за действие, нито крайни срокове, които трябва да се спазят спешно, нито конкретни препоръки към българските власти, каза Ман.

съобщи, че одитът, извършен у нас миналата година, е установил проблеми, които са в нормалните граници. Според него те не могат да се сравняват с тези отпреди години, когато се наложи спиране на плащания по  САПАРД. Ман определи писмото на Дирекция „Земеделие” до българското правителство като част от обичайна процедура след всеки одит. 

Споделяне

Още по темата

Още от България