Прокуратурата вече смята хакерите-терористи и за престъпна група

Прокуратурата вече смята хакерите-терористи и за престъпна група

Ново обвинение е повдигнато на собственика на ТАД-Груп Иван Тодоров, стана ясно в четвъртък в апелативния спецсъд, предаде БГНЕС. Разследващите вече смятат, че той е образувал и ръководил престъпна група с користна цел.

Досега Тодоров бе обвиняем само като подбудител на 20-годишния компютърен специалист Кристиян Бойков. Той пък ще отговаря за тероризъм чрез компютърно престъпление заради разбиването на информационните системи на НАП и изтичането на личните данни на милиони българи. Третият обвиняем по случая е търговският директор на "ТАД-Груп" – Георги Янков.

Разследващите твърдят, че Тодоров е ръководил група, чиято цел била изнудване на различни фирми да сключват договори за киберзащита с "ТАД-Груп". За целта първо били пробивани системите им, а след това им било предлагано сътрудничество.

Към момента Тодоров е единственият арестуван заради източването на НАП. Бойков и Янков бяха освободени под гаранция.

Защитата на бизнесмена твърди, че няма никакви доказателства той да е подбуждал Бойков, още повече, че и младежът не твърди подобно нещо. В четвъртък адвокатите поискаха Тодоров да излезе от ареста. Съдът отложи решението си за петък сутринта.

Споделяне

Още от България