Прокуратурата внася в спецсъда делото "КТБ" след 10 дни

Прокуратурата внася в спецсъда делото "КТБ" след 10 дни

Главният прокурор анонсира за пореден път внасянето на делото за срива на Корпоративна търговска банка (КТБ) в спецсъда, като този път се ангажира и с конкретна дата – 20 юли. За фалита на четвъртата по големина банка в България прокуратурата обвини общо 19 души, сред които мажоритарният собственик Цветан Василев и двамата бивши подуправители на БНБ Цветан Гунев и Румен Симеонов.

"Стенограмата не е изненада за мен – аз присъствах там, всичко това го чух. Това, което се казва там, то може да е при закрити врати, но то касае съдбите на сума хора, така че аз и сега бих казал това, което казвам, и прокуратурата го казва с обвинителния акт, което казахме и тогава – една голяма пирамида, която е била подхранвана финансово, която е била подхранвана лично, и която в крайна сметка е служила и за определени политически цели. Дайте, да не се лъжем за това", заяви Цацаров по повод разсекретената от президента Румен Радев втора стенограма за КТБ.

Цветан Василев ще отговаря за източването на 206 млн. лв., както и за източване на банката чрез кредитиране на свързани фирми и ръководство на организирана престъпна група.

За Гунев пък прокуратурата твърди, че на 28 март 2014 г. е разрешил на банката да включи в капитала си от втори ред 35 млн. евро, получени като заем от дружеството от империята на Цветан Василев "ТЦ – ИМЕ", което пък е разполагало със средствата благодарение на заеми от самата КТБ по договори с пет дружества - "Дунарит" АД, "Търговски парк Тракия" ЕАД, "Планасат" АД, "Равас инвест" АД и "Оптима интертрейд" АД.

Престъпленията, които според прокуратурата е извършил Румен Симеонов като подуправител на БНБ между 2010 г. и април 2013 г., се свеждат до непредприемане на надзорни мерки и недаване на предписания по установени от "Банков надзор" нарушения в доклад от 2010 г.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?