Прокуратурата внесе делото срещу Красьо от Плевен в съда

Софийската градска прокуратура внесе в петък в съда делото срещу плевенския бизнесмен и лобист Красимир Георгиев, станал известен като Красьо Черния, за укриване на данъци в особено големи размери.

Според прокурорската проверка в периода от началото на 2006 година до края на 2008 година "кадровикът" на съдебната власт е укрил данъци за 95 000 лева. Той не е подал данъчна декларация за 2006 г. и е укрил част от доходите си през 2007 г. и 2008 г.

Ако прокуратурата успее да докаже тезата си в съда, Красимир Георгиев може да получи присъда до 8 години затвор и конфискация на част от имуществото.

По искане на комисията "Кушлев" Софийският градски съд вече наложи запор върху имущество и банкови сметки за 1.05 млн. лева на Красьо заради делото за укриване на данъци.

Срещу него се водят три дела – за лъжесвидетелстване, търговия с влияние и укриване на данъци. В момента той е подсъдим единствено за лъжесвидетелстване. Държавното обвинение твърди, че е излъгал прокурора Първолета Никова, че не познава магистрати покрай скандала с кадруването във Висшия съдебен съвет.

СГС запорира апартамент 185.50 кв. м в София, 3 паркоместа в столицата, 5 сгради върху терен от 4.1 дка в Шумен, 3 паркоместа, право на строеж на офис в Плевен, дялове от капитала на 4 търговски дружества и всички сметки на Красьо в български банки.

Според действащия закон делото за конфискацията им ще започне след влизане в сила на осъдителна присъда срещу Красьо за укриване на данъци. Ако бъде приет новият закон за отнемане на незаконно придобитото имущество, няма да се чака присъда, а след вече констатирано разминаване между доходи и имущество, комисията "Кушлев" ще внася искането за конфискация.

Споделяне

Още по темата

Още от България