Три месеца след скандала на варненското летище

Прокуратурата внесе делото срещу Волен Сидеров в съда

Лидерът на "Атака" е заплашен с до 5 г. затвор за хулиганство, придружено със съпротива на полицай

Снимка: БГНЕС

Софийската градска прокуратура (СГП) внесе в сряда обвинителния акт срещу лидера на "Атака" Волен Сидеров, съобщиха от държавното обвинение. Националистът ще бъде изправен на съд за хулиганство и нападение срещу полицай, извършени по време и след пътуването си със самолет от София до Варна на 6 януари т.г.

Тогава Сидеров предизвика грозен скандал на борда на самолета, нападайки словесно френския културен аташе Стефани Дюмортие, като дори бе поискал от нея да се легитимира с документ за самоличност.

Впоследствие националистът бе продължил да крещи и обижда всеки, който му направи забележка, докато пътниците били извозвани с автобус от самолета до терминала на варненското летище. Потърпевш в случая се оказал Димитър Бахнев, когото политикът блъскал, обиждал и опитал да изрита и удари.

Кулминацията на поредния му "спектакъл" бе настъпила, когато летищните власти бяха извикали полицията. В типичния си стил Сидеров и заобикалящите го депутати от "Атака" бяха започнали да искат обяснение от униформените защо не арестуват хората, с които лидерът им се е скарал.

Според обвинителния акт се е стигнало дори да кратка физическа саморазправа с един от полицаите – Костадин Колев, на когото националистът нанесъл удар в лицето. От прокуратурата уточняват, че освен това Сидеров оказал съпротива на други двама негови колеги – Милен Кателиев и Недко Недев.

Ако бъде признат за виновен от съда, лидерът на "Атака" е заплашен от наказание до 5 години зад решетките, тъй като освен хулиганство, отличаващо се "с изключителен цинизъм и дързост", той е оказал и съпротива на полицай.

СГП внася обвинителния акт срещу него три месеца, след като в експресен порядък установи, че има достатъчно данни за извършено престъпление от страна на националиста. Обвиненията му бяха повдигнати преди около месец, като той неведнъж се обяви за жертва на поредния политически заговор, в който замеси дори филантропа Джордж Сорос.

Докато траеше разследването срещу него Сидеров подаде контрасигнал срещу полицая Костадин Колев във Варненската окръжна прокуратура, обвинявайки го, че е лъжесвидетелствал под натиска на прокуратурата. До обвинение за униформения обаче не се стигна.

Демонстративните скандали на публични места, стигащи до словесни и физически сблъсъци, провокирани от Волен Сидеров и съпартийците му, са запазена марка на лидера на "Атака". Той се държи по този начин откакто е в политиката, но винаги е бил удобна маша на съответните управляващи, които поради тази причина не само го търпят, но и толерират това му поведение.

През февруари 2010 г. Сидеров беше задържан на летището във Франкфурт след полет с "Луфтханза", защото е буйствал на борда на самолета. Първоначално информацията беше отречена от "Атака", но по-късно се извини на екипажа за поведението си.

Вече повече от две години прокуратурата разследва и скандалния побой, който привърженици на "Атака" спретнаха с участието на Сидеров на няколко мюсюлмани пред столичната джамия "Баня Баши".

Без последствия за националиста и антуража му засега остават и безспорно хулиганските му прояви пред Министерския съвет, където в края на март м.г. Сидеров изкърти дръжката на входната врата в опит да нахлуе на заседание на служебния кабинет. Нямаше реакция от страната на прокуратурата и, когато националистът и хората му демонстративно атакуваха словесно в и около парламента журналисти на телевизия "Скат" и дори полицаи в първите дни на 42-ото Народно събрание през май миналата година.

В края на септември 2013 г. съпартийците му се забъркаха в нов шумен скандал с международен привкус, след като замеряха с храна персонала на известния ресторант в белгийската столица Брюксел – "Къщата на лебеда". Придържайки се към обичайното си поведение в такива случаи, от "Атака" отрекоха да са буйствали в заведението.

Споделяне

Още по темата

Още от България

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?