Прокуратурата внесе искове за конфискация на имуществото на Самоковеца и Барона

Софийската окръжна прокуратура (СОП) е внесла в съда искове за отнемане на имущество от наследниците на Константин Димитров - Самоковеца и на Боян Петракиев - Барона, съобщи в четвъртък прокурорът Динка Коларска по време на отчета на СОП за 2004 г.

Считаният за кръстник на контрабандата у нас Самоковеца бе застрелян преди година и половина в Амстердам, а Барона получи присъди за рекет, изнудване и кражби.

Миналата година СОП е внесла четири иска за отнемане на движимо и недвижимо имущество в полза на държавата, като два от тях са уважени на първа инстанция, а за други два предстои произнасяне, каза Коларска.

По думите ѝ имуществото, което прокуратурата иска де бъде отнето от наследниците на Самоковеца, са апартаменти във Варна, Самоков и София, както и вила в Боровец.

Разглеждането на делото е било отложено, тъй като защитата на съпругата и детето на Самоковеца е поискала време, за да представи нови доказателства, уточни Коларска.

Колкото до Барона прокуратурата иска да бъдат отнети два апартамента в столичния квартал Лозенец, закупени през 1997 г. за 6000 нови лева от бизнесмена Стоил Славов, убит миналата година, като делото по този иск е било отложено поради отсъствието на съпругата на Петракиев от страната, обясни прокурор Коларска.

Два иска, които са уважени от съда на първа инстанция, са срещу 19-годишната Валентина Андрианова, закупила бившата ловна резиденция на Тодор Живков край село Огняново и срещу Димитър Йовичин, който при доход от 214 лева е закупил 14 имота в Самоков и Боровец и е заемал пари на свои съграждани.

Андрианова е закупила през 2001 г. 180 декара за 28 000 лева, като е обяснила, че парите са ѝ били заети от бивши служители на МВР, а Йовичин е успял да прехвърли 9 имота и реално исковете са за пет имота, лек автомобил, дворно място и 38 000 лева, уточни Коларска.

Споделяне

Още от България