Прокуратурата внесе обвинителен акт срещу Герман Костин за убийството на малкия Никита

Герман Костин

Софийската градска прокуратура внесе в съда обвинителен акт срещу Герман Костин за убийството на малкия Никита, чието тяло беше намерено в куфар.

Според съобщението на прокуратурата разследващите установили, че през 2012 г. от Костин в интернет сайт била публикувана обява за продажба на имоти в Северен Кипър. От обявата се заинтересувал бащата на Никита - Вадим Плотников, и се свързал с Костин. Бащата заедно с майката - Анна Леонтиева, малко по-късно отишли в Кипър, а Костин и съпругата му, която се представила за агент по недвижими имоти, им предложили да разгледат няколко обекта. После семейството се прибрало в Русия, но продължило да води електронна кореспонденция с Костин за евентуална покупка на жилище.

В началото на 2013 г. родителите на Никита купили жилище на името на майката. През годините семейството дало много пари на Костин за редица инвестиции, все без документи.
Впоследствие отношенията в семейството се обтегнали и жената дошла да живее в България с Никита.

Така през 2014 г. Костин пътувал често из България с Никита и майка му. Живеели в София, а през цялото време Костин контролирал движението, взаимоотношенията и личния живот на майката.

В началото на 2015 година тя писала писмо на майка си, която била в Русия, че детето ѝ се чувства много добре в България, че са се установили тук и че част от нейните обекти в Кипър били в стадии на продажба и парите, които ще получи от там ще ѝ бъдат преведени в Софийска банка. Жената започнала да се интересува по настоятелно за имотите си в Кипър.
Притиснат от всички обстоятелства, Костин взел решение да се облагодетелства. Единствената пречка за реализирането на този план било знанието на майката, която била в течение на всички сделки.

Така на 8 февруари миналата година, под предлог, че ще ги закара до морето, Костин качил Никита и майка му в автомобил. Стигнали в Приморско, престояли там по-малко от час, но се върнали само Костин и малкият Никита. Трупът на майката беше намерен в резерват "Перла" близо месец по-късно.

Почти веднага след като приключили с разходката до морето, Костин притиснал с едната си ръка шията на детето, а с другата си ръка частично запушил ноздрите на детето, като по този начин го задушил и и то починало.

Костин съблякъл дрехите на умъртвеното дете, повил го старателно със синя хавлиена кърпа, поставил го в куфар, собственост на майка му.

На 9 февруари сутринта Костин, решавайки да се отърве от тялото, се придвижил с лекия си автомобил до района на с. Долни Пасарел, водоема при ВЕЦ "Кокаляне" и огледал добре района. Същият ден в 11.30 часа той посетил стоматолог, тъй като казал, че има проблем, но се оплакал и от контузия на дясната си китка.

Половин час по-късно посетил своя позната, като ѝ казал, че майката и убитото дете са заминали. Той ѝ казал още, че е минал, за да остави учебници. В един от тях жената видяла акта за раждане на момчето и му казала, че то не може да излезе извън страната без документа.

Привечер се прибрал в дома си, взел куфара, сложил го в лекия автомобил и около 23 часа при бента до Кокаляне хвърлил куфара. След това се обадил на свой познат в Русия. Ден по-късно заминал за Кипър.

Тялото на детето бе открито на 20 март миналата година от случайни граждани.

Предстои СГС да насрочи разглеждането на делото.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?