Прокуратурата внесе в съда данъчното дело срещу Цар Киро

Прокуратурата внесе в съда данъчното дело срещу Цар Киро

Обвинителният акт за укриване на данъци в особено големи размери срещу ромския бос Кирил Рашков, известен като Цар Киро, вече е внесен в съда, съобщиха в петък от Пловдивската окръжна прокуратура.

Рашков и съпругата му са обвинени, че са укрили данъци на стойност 133 660 лева в периода между 15 април 2003 г. и 30 април 2011 г. Ако бъдат признати за виновни, те могат да получат до три години затвор и глоби от по 1000 лева.

Подсъдимите вече са платили на държавата общо 480 781 лева, от които 267 320 – за главници и 213 460 – за лихви.

Разследването срещу Рашкови започна, след като бус, возещ близки на Цар Киров прегази на 23 септември 2011 г. 19-годишния Ангел Петров в пловдивското село Катуница. Приятелят му Павел пък почина ден по-късно в болницата, след като се включи в масови протести в селото, които последваха инцидента.

Конфликтът бързо ескалира, като в цялата страна бяха организирани националистически протести. Стигна се до неколкократни сблъсъци с полицията и набези в ромски гета. Една от къщите на Рашкови в Катуница бе напълно опожарена, а семейството се изнесе от селото.

За смъртта на Ангел Петров на 18 години затвор беше осъден шофьорът на буса Йосиф Йосифов. Самият Рашков пък беше осъден на 3 години и половина затвор за това, че на 23 септември 2011 г. в с. Катуница се е заканил с убийство на двама свои съселяни.

Споделяне

Още от България

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?