Прокуратурата внесе в съда делото за атентата срещу Ахмед Доган

Софийската градска прокуратура е внесла в съда обвинителния акт срещу Октай Енимехмедов за нападението му срещу тогавашния лидер на ДПС Ахмед Доган, съобщиха във вторник от държавното обвинение.

Енимехмедов е обвинен, за това че на 19 януари е направил опит умишлено да убие Ахмед Доган по време на националната конференция на ДПС. Той три пъти се е опитал да произведе изстрели с насочван от близко разстояние газов пистолет към главата на Доган, заявяват от прокуратурата.

Институцията смята, че престъплението е извършено умишлено и е останало недовършено по независещи от дееца причини - трикратното засичане на пистолета, оказана съпротива от Доган и намесата на делегата на конференцията Мустафа Сали Карадайъ.

Прокуратурата обвинява Енимехмедов и за това, че е извършил непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото. При провеждане на конференцията той се е качил на представителната трибуна и прекъснал представянето на доклада на Ахмед Доган, демонстративно насочвайки три пъти газов пистолет към главата му, се казва още в обвинителния акт.

Като утежняващо обстоятелство се сочи особената дързост при извършването на деянието, защото Енимехмедов е опитал да убие Догант на обществено мероприятие, в присъствие на официални лица и журналисти.

За опита за убийство Наказателният кодекс предвижда затвор от 15 до 20 години, а за другите обвинения – затвор до 5 години. Октай Енимехмедов продължава да бъде в ареста вече половин година, защото съдът смята престъплението за особено опасно за обществото.

Споделяне

Още от България