Втори съдебен фронт срещу Цветанов

Прокуратурата внесе в съда делото за незаконното подслушване

Радко Отвертката не е сред подсъдимите

Прокуратурата внесе в съда делото за незаконното подслушване

Прокуратурата внесе в понеделник в съда второ дело срещу бившия вицепремиер и вътрешен министър Цветан Цветанов – за неупражнен контрол върху подслушването в МВР. Освен Цветанов изправени пред Софийския градски съд са още тримата бивши директори на службата за подслушванията в МВР (СДОТО) - Сергей Кацаров, Камен Костов и Цветан Иванов.

Силно впечатление прави отсъствието от списъка на подсъдимите на Радко Димитров, станал известен като Радко Отвертката. Димитров бе в първия списък на обвиняемите по това дело. По времето на Цветанов той бе ръководител на четвърти отдел в СДОТО и бе обвинен, че се е опитал да повреди с отвертка записи от СРС, за да не попаднат в проверяващите.

Говорителят на градската прокуратура Зорница Таскова отказа да даде подробности по делото.

Прокуратурата не пожела да даде информация още дали е готова експертизата на техниката за мобилно подслушване на МВР. Експертизата се изготвя в Англия. Тя трябва да покаже дали наистина е имало незаконно подслушване по времето на Цветанов. Засега от прокуратурата разполагат само с един тефтер с телефони, който е бил в служителите от колите за мобилно подслушване (т.нар. кетчъри – бел. ред.), но заради увредените с отвертка записващи устройства не е ясно дали е проведено прихващане на разговори.

Според обвинителния акт Кацаров, Костов и Иванов не са осигурили адекватна защита за опазване на класифицирана информация в ръководената от тях служба, не са създали и регламент за използването на специализирана мобилна техника. Те не са осъществили и контрол за правомерното прилагане на СРС, се казва в съобщението на прокуратурата.

Цветанов е обвинен, че в качеството си на вътрешен министър съзнателно е допуснал тримата директори да извършат престъпление – да не изпълнят задълженията си по защита на класифицираната информация и разпоредбите на Закона за специалните разузнавателни средства. От действията на Цветанов са настъпили тежки последици като създаване на условия за нарушаване на конституционните права на български граждани и тежко уронване на престижа на МВР, твърдят от прокуратурата.

Делото за незаконното подслушване в МВР бе разделено в края на миналата година, след като главният прокурор Сотир Цацаров обяви, че няма намерение да се чака експертизата от Англия. Най-вероятно, ако експертите възстановят записите от кетчъра, то ще бъде обвинен и Радко Димитров.

В края на септември Сотир Цацаров обяви, че общо 875 телефонни номера са присъствали в тефтерите на служителите от СДОТО, управлявали колите за мобилно подслушване. За тяхното следене е нямало издадено съдебно разрешение. Повечето от телефоните са били на бизнесмени, а имената им все още не са обявени.

В деня, в който прокуратурата внесе в съда второто дело срещу Цветанов, заместник-председателят на ГЕРБ отпътува за Вашингтон, където ще участва в редовната молитвена закуска с президента на САЩ Барак Обама.

Споделяне

Още по темата

Още от България