Прокуратурата внесе в съда делото за убийството на Виола

Прокуратурата внесе в съда делото за убийството на Виола

Софийска градска прокуратура (СГП) внесе в четвъртък в съда обвинителния акт срещу Стефан Станев, който ще отговаря за убийството на Виола Николова. Станев е обвинен и за притежаване на наркотици.

Прокуратурата споделя публично своята версия за престъплението в брутални подробности, които Mediapool няма да публикува от уважение към близките на починалата. Цялото прессъобщение на Софийската градска прокуратура може да бъде открито тук.

В нощта на 22 юни Станев и Виола били в дома си. Жената е споделила, че е изморена и легнала в спалнята, за да си почива. Станев стоял пред лаптопа си и сърфирал във Фейсбук. В един момент той решил да изпие една бира, след което взел "Екстази“, после пушил и трева. Разходил се до спалнята, видял че Николова лежи, но не спи и приел, че нещо я притеснява.

Около 05.00 ч. сутринта Станев провокирал разговор с пострадалата, който не се състоял. В този час той е извършил и убийството.

В 8.30 часа сутринта Стефан Станев позвънил на своя приятелка и я поканил в дома си за да поговорят. Когато тя пристигнала обвиняемият я посрещнал пред блока и заедно се качили в апартамента му. Там той признал хладнокръвно, че е убил Виола. В следобедните часове Станев отпътувал с колата си за Созопол.

Същият ден около 15.00 ч. приятелката на Станев сигнализирала в полицията за убийството. Шест час по-късно Стефан Станев е бил задържан в близост до яхтено пристанище в гр.Созопол.

Непосредствено след задържането му е извършено токсикологично изследване, което е установило комбинирана употреба на наркотични вещества – амфетамин, екстази, марихуана и кокаин.

Психиатричната експертиза е показала, че Станев страда от разстройство на личността, което е следствие от зависимостта му към психоактивни вещества. То няма характеристиката на краткотрайно или продължително разстройство на съзнанието и не е психично заболяване в тесен смисъл.

"Към момента на извършване на деянието обвиняемият е разполагал с психическа годност да разбира свойството и значението на постъпките си и да ръководи действията си и отново към този момент не се е намирал в психотично състояние - състояние на остра психоза", се казва в експертизата. Стефан Станев се намира в ареста.

Споделяне

Още по темата

Още от България