Прокуратурата внесе в съда обвинението срещу Стависки

Бургаска окръжна прокуратура внесе във вторник в съда обвинителния акт срещу световния шампион по фигурно пързаляне Максим Стависки. Той ще бъде подведен под наказателна отговорност за шофиране след употреба на алкохол и причиняване на катастрофа, смърт на един човек и нанесена тежка телесна повреда на друг.

С това официално приключи и досъдебното производство, белязано от множество противоречиви моменти. Първо, преди делото да стигне до сегашния наблюдаващ прокурор Иван Станев, се извъртяха още двама прокурори. След това Станев “забрави” да обвини Стависки за причиняване на смърт, а само за нанасяне на тежка телесна повреда.

Две седмици след това прокуратурата отхвърли предложението на защитата на Стависки за сключване на извънсъдебно споразумение за 3 -годишна условна присъда.

Цяла сага се разигра и около количеството алкохол, което спортистът е погълнал, преди да седне зад волана на своя “Хамър”. Първо тестът с дрегер веднага след катастрофата показа 1.2 промила, а след кръвната проба спадна на 1.1. В крайна сметка съдебно-медицинската експертиза закотви промилите на 1.29 и тези данни влязоха в първоначалния вариант на обвинението.

Максим Стависки предизвика катастрофа на 5 август на пътя Приморско – Бургас, след моста над река Ропотамо. При изпреварване на десен завой той се вряза челно с "Хамър"-а си в лек автомобил. При тежкия сблъсък загина 23-годишният Петър Петров, 19-годишната Мануела Горсова все още е в кома. Други четирима души бяха с леки наранявания.

Ако прокуратурата докаже вината на Стависки в съда, той може да получи до 10 години затвор. Въпреки тежкото обвинение, при доказана вина надали ще се стигне до такава присъда заради чистото съдебно минало на спортиста и помощта, която е оказал на някои от пострадалите.

Ако той признае вината си пред съда, може да получи присъда и под предвидения от закона минимум 3 години лишаване от свобода. Очаква срещу него да бъде предявен и граждански иск за над 100 хиляди лева от роднините на загиналия Петър Петров.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?