Прокуратурата внесе в съда второ обвинение срещу бивш шеф на БДЖ

Христо Монов, Сн: БГНЕС

Софийската градска прокуратура внесе в съда втори обвинителен акт срещу бившия изпълнителен директор на БДЖ Христо Монов. Той отново е обвинен за умишлена безстопанственост заради договор, сключен на 18 декември 2007 година между държавните железници и фирма "Мавимекс".

Компанията е трябвало да извърши ремонтни дейности на пристанището във Варна, но това така и не се е случило и договорът е бил прекратен. От БДЖ обаче са платили 112 000 лева аванс на фирма и са ги загубили. Заради забавените ремонти железниците са платили нови 57 000 лева за обслужване на плавателни съдове. Общите щети от бездействието на Монов са за 170 000 лева, съобщават от прокуратурата.

На 21 април миналата година Софийската градска прокуратура внесе в съда първия обвинителен акт срещу Христов Монов. Той бе обвинен в умишлена безстопанственост заради скандалната сделка с 30-те рециклирани вагона, която е ощетила държавата с 26 млн. лева.

В нарушение на разпоредби от устава на БДЖ Монов е сключил договор с фирма "Арвекс" АД - Швейцария за покупко-продажба до 30 спални вагони на цена по-висока от пазарната цена, както показва заключението на експертизата.

От това са последвали значителни щети в особено големи размери – над 26 млн. лв. Размерът на щетите е резултат от разликата между пазарната стойност на придобитото имущество – малко над 6 млн. лв. и цената по договора – 32.3 млн. лв.

Първото съдебно заседание по това дело се проведе през януари тази година. Още в първия ден от процеса БДЖ внесе граждански иск срещу Монов за възстановяване на държавното дружество за 24 млн. лв заради сделката с вагоните.

Споделяне

Още от България