Прокуратурата връчи на МВР делото за “царската болница”

Софийска градска прокуратура (СГП) е възложила на дознател делото за “царската болница”, съобщи в понеделник за Mediapool наблюдаващият прокурор по делото Роман Василев. То е било образувано преди 10 дни. До тогава в СГП се водеше преписка по този случай и се уточняваха обстоятелства. 

Дознанието е образувано по чл. 282 (престъпление по служба) срещу виновни длъжностни лица от Министерството на здравеопазването (МЗ). Формулировката на този етап от разследването е обща и не засяга конкретни виновни лица от ведомството.

Към момента няма доказателства за повдигане на обвинения на хора извън МЗ. Засега не може и да се говори за достатъчно силни доказателства срещу конкретни лица.

Целта на разследването е да се установи дали в проектодоговора за изграждането на болницата и в обстоятелствата около неговото изготвяне има престъпление.

Симеон не е декларирал полета със самолета на Черани

Симеон Сакскобургготски не е декларирал в имуществена декларация за 2005 г. използването на частния самолет на бизнесмена Пиерпаоло Черани, съобщи електронният портал Европа (www.europe.bg). Пропускът е в нарушение на Закона за публичност на лица, заемащи висши държавни длъжности.

още

В получените от Италия документи както и от проверките, извършвани у нас, няма никакви доказателства, че високопоставени  български представители са замесени в  корупционни сделки, заяви по-късно в понеделник Роман Василев.

“Никъде в делото към момента не фигурират лица, за които вие питате. Когато му дойде времето ще се получат съответните доказателства и ако има такива вие ще сте първите които ще разберете за внесен обвинителен акт”. Така наблюдаващият прокурор отговори на въпроса дали има данни, уличаващи бившия премиер Симеон Сакскобургготски.

Василев не даде конкретен отговор ще бъде ли разпитван Сакскобургготски. “Ще бъдат разпитани всички лица, които имат отношение към съответния проблем”, обясни той. Най-вероятно бившият министър-председател ще бъде разпитан, но не като длъжностно лице.

Срокът за разследването е 2 месеца. След това може да бъде удължен до 4, а след постановление на главния прокурор и до половин година.

По информация на Mediapool от прокуратурата все още се изготвят икономическите експертизи около случая с болницата. Очаква се те да бъдат готови до 10 дни. На този етап българската прокуратура няма да иска нови материали от италианските си колеги.

Сделката за болницата бе в основата на българската връзка в т.нар. Савойска афера. От подслушани разговори между бизнесмена Пиерпаоло Черани и италианския престолонаследник принц Виктор-Емануил Савойски, братовчед на Симеон Сакскобургготски, стана ясно, че Черани е уговарял Симеон да ходатайства за участие на конкретни компании в строежа на детска болница в София и в сделка за телекомуникации. Италианският престолонаследник бе задържан в средата на юни по обвинения в корупция, фалшификации и сводничество.  

Върховната касационна прокуратура получи материалите от Италия в началото на септември.

Сред длъжностните лица, отговорни за сключването на договора за детската болница, са бившият министър на финансите и настоящ депутат от НДСВ Милен Велчев, както и бившият здравен министър Славчо Богоев, които вече са давали обяснения по случая.

По случая с болницата българската прокуратура бе сезирана преди две години, след като парламентарна анкетна комисия определи проекта като неизгоден и заподозря корупционна схема. Бившият главен прокурор Никола Филчев, обаче е задържал папката близо година и половина.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?