Прокуратурата все пак ще обвини Бенчев за "добротата" му към Митьо Очите

Прокуратурата все пак ще обвини Бенчев за "добротата" му към Митьо Очите

Зам.-шефът на Общинския съвет в Бургас Бенчо Бенчев все пак ще бъде обвинен от прокуратурата във връзка със скандала около опита на несебърския наркобос Димитър Желязков – Митьо Очите да се укрие с негова помощ в Турция.

Това става ясно от съобщение на Бургаската апелативна прокуратура в сряда, в което се уточнява, че разследващите вече са изпратили призовка на общинаря.

Както е известно, спецпрокуратурата отдели материали от делото срещу наркобандата на Желязков и ги изпрати по компетентност на Районната прокуратура в Бургас. Именно тя води дело за лично укривателство, по което предстои Бенчев да стане обвиняем.

Разследващите посочват, че той ще бъде привлечен към наказателна отговорност за това, че между 2 и 5 август в Истанбул е помагал на извършител на престъпление, като така е можело да се осуето издирването му. По този текст от Наказателния кодекс се предвиждат до 5 години затвор.

"По случая се провеждат разпити на множество свидетели, включително и такива пред съдия, изготвени са международни следствени поръчки, с които са изискани официални документи от Турция и Гърция, изискани са справки от граничните пунктове и др.", допълват от държавното обвинение.

Бенчев се оказа в епицентъра на издирването на Митьо Очите, след като бе задържан от турските власти в събота заедно с него и бившия депутат от ДПС Несрин Узун пред хотел в Истанбул. Впоследствие МВР информира, че Желязков се е укривал в хотелска стая, запазена на името на общинския съветник. Освен това наркобосът се беше предвижил през Гърция в Турция с кола, собственост на фирма на Бенчев.

Междувременно лидерът на БСП Корнелия Нинова се разграничи от бургаския бизнесмен и го призова да напусне всички политически постове, които е заел с подкрепата на левицата.

Случаят претърпя ново развитие в понеделник, когато Бенчев и Узун бяха освободени без обвинения. В следващите дни двамата охотно обясниха версията си пред медиите, според която общинарят просто искал да помогне на Митьо Очите да се лекува в Турция, но не знаел, че в този момент той е издирван с червена бюлетина на Интерпол. Узун пък твърди, че даже не е знаел, че става въпрос за Желязков, а само е бил помолен от Бенчев да запази три стаи във въпросния хотел в Истанбул.

"Всичко е една случайност! Аз съм постъпил като човек, не мога да откажа на един болен да го превозя донякъде, разбирате ли? Не знаех, че го издирва Интерпол. Ако знаех, никога нямаше да го взема, макар че беше в болно състояние", обясни Бенчев преди ден по телефона за бТВ.

Той призна, че отдавна се познава с Митьо Очите, но отрече да имат общ бизнес: "С толкова различни неща се занимаваме. Аз се занимавам, знаете, със селско стопанство, със земеделие. Димитър Желязков не мога да ви кажа с какво се занимава. Познавам го, не мога да кажа, че не се познавам с него, поздравяваме се. Държавата го е обявила за някакъв престъпник, за мен няма никакво значение – уважаваш ли ме, и аз те уважавам."

Доколкото това изобщо е възможно, обяснението на Узун звучеше дори по-наивно: "Станахме жертви на изключителната доброта, която носи в сърцето си моят много добър приятел Бенчо Бенчев!"

Двамата последователно заявиха пред медиите, че въобще не са знаели за проведената още миналия петък мащабна операция на ГДБОП в Бургас, след която Димитър Желязков първо бе обявен за общодържавно, а след това и за международно издирване.

Споделяне

Още по темата

Още от България