Прокуратурата: Ягуарът Алонсо е застрелян, защото е трябвало

Ягуарът Алонсо

Ягуарът Алонсо е застрелян в условия на крайна необходимост, пише в постановлението на районната прокуратура в Ловеч, с което се прекратява и разследването по случая. С това бе оневинен и ловецът Денко Цанко, който уби животното.

В постановлението, цитирано от БТА, пише, че ягуарът е избягал от клетката си, а след това и от оградения терен на зоопарка. С това е била създадена непосредствена опасност за хората в близост до парка, вилната зона на града и третокласния път Ловеч - Севлиево.

От прокуратурата смятат, че когато причинените щети са по-малки от предотвратените, а именно запазване здравето и живота на хората, се приема, че не се търси наказателна отговорност.

Убийството на животното се случи на 3 август миналата година, когато хищникът избяга от клетката си, след като по невнимание вратата ѝ бе оставена отворена. След бягството веднага бе сформирана хайка, която обаче не разполагаше с упойващи стрели, за да му бъде спасен животът. Останките от Алонсо бяха предоставени за препарация на Природонаучния музей в село Черни Осъм. Директорът на музея Христо Илиев заяви, че се е наложило да изпратят отливка в Америка, тъй като тук не е станала сполучлива.

"Искаме да го направим както трябва, защото ягуарите в целия свят са между 300 и 500 от този вид", каза още Илиев. В България такива редки животни ги убиват, защото не се сещат да ги приспят.

Споделяне

Още от България

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?