Прокуратурата за четвърти път поиска Станишев да бъде глобен

Софийската градска прокуратура внесе в четвъртък в съда предложение за налагане на глоба на лидера на БСП Сергей Станишев за изгубените от него секретни доклади на ДАНС. Това се прави от държавното обвинение за четвърти път.

Станишев изгуби документите, докато беше премиер. Те така и не бяха открити. Прокуратурата настоява лидерът на БСП да бъде освободен от наказателна отговорност и да се размине с глоба, защото не е бил осъждан, а действията му не са довели до имуществени вреди за държавата.

Разследването срещу Станишев започна на 27 май 2010 г., след като настоящият основен подсъдим по делото "Октопод" Алексей Петров предаде секретен доклад на тогавашния премиер Бойко Борисов, който го похвали, че е "лоялен гражданин".

Докладът беше адресиран до Сергей Станишев и озаглавен "За някои деструктивни лица и кръгове в кабинета "Станишев". Впоследствие се разбра, че общо седем секретни доклада са изчезнали от деловодството на Министерския съвет – три на ДАНС, два на МВР, един от Министерството на отбраната и един от НАТО.

Делото на три пъти бе внасяно от Софийската градска прокуратура (СГП) в съда с предложение за освобождаване от наказателна отговорност на Станишев и налагане на глоба, но СГС всеки път го връщаше за отстраняване на неясноти и противоречия. За последно държавното обвинение прати казуса на следствието, за да бъдат открити данни, че лидерът на БСП умишлено е изгубил класифицираните документи.

Разследването продължи толкова дълго, тъй като прокуратурата положи сериозни усилия да открие някакви доказателства къде се намират въпросните документи. Накрая се оказа, че ако те бъдат намерени, самото производство ще се обезсмисли и би трябвало да бъде прекратено.

Пореден опит за приключване на случая направи и новият главен прокурор Сотир Цацаров. Той поиска сваляне на имунитета на Станишев, а лидерът на БСП се отказа на него. Само два дни преди искането на Цацаров социалистът изпрати писмо до държавното обвинение, в което настоя делото му да бъде ускорено или да бъде прекратено, ако разследващите не разполагат с достатъчно доказателства, за да го вкарат в съда.

Така и се случи, за да се стигне до поредното предложение за налагане на глоба.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?