Прокуратурата за трети път ще се занимава с Цветанов и "бебето във фризера"

Цветан Цветанов Сн. БГНЕС

Софийската апелативна прокуратура е отменила отказа да се образува делото по случая с т. нар. "бебе във фризера", в който главен герой стана бившият вътрешен министър Цветан Цветанов, съобщи сайтът "Правен свят" в понеделник.

В края на ноември миналата година Софийската градска прокуратура отказа да образува дело срещу Цветанов за четенето на подслушани разговори на доктори от болницата в Горна Оряховица от трибуната на Народното събрание.

Прокурор Даниела Личева от апелативната прокуратура е постановила, че колегите ѝ от градската не са изпълнили указанията на Върховната касационна прокуратура, дадени през лятото на 2013 година, когато разследването бе възобновено.

От постановлението ѝ става ясно, че Софийската градска прокуратура не е снела показания на всички лица, замесени в случая, в това число и на наблюдаващия прокурор по делото "Горна Оряховица" Светослав Калчев от Велико Търново. От повторното разследване по делото се установи, че прокурор Калчев сам е чел публично СРС-та и е съдействал на Цветанов да извърши същото в парламента.

На 3 декември 2010 г. бившият вицепремиер и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов устрои четене на стенограми от приложено подслушване от парламентарна трибуна и дори обяви лекарите, които, според него не са реанимирали недоносено бебе, за "убийци", без да има влязла в сила присъда. По-късно лекарите бяха оневинени от медицинските експертизи, случаят стана известен като "бебето във фризера".

Още през 2011 година прокуратурата обяви Цветанов за невинен за четенето на СРС-та, макар те да представляват класифицирана информация. Тогава бе обявено, че наблюдаващият прокурор от Велико Търново е разрешил на Цветанов да обяви информацията.

Новият главен прокурор Сотир Цацаров обаче отвори случая за ново разследване, след като обяви, че по делото така и не е намерено разрешението на прокурора за оповестяването на информация. Делото бе прекратено отново през 2013 година, защото бе намерено писмено разрешение на прокурора за Цветан Цветанов да обяви само имената на разследваните лекари. После прокурорът е дал и устно позволение на вътрешния министър да обяви данните.

Цветанов прави изказването си от парламентарната трибуна в 12.00 часа на 3-ти декември. По-рано, в 11.30 ч. същия ден, самата прокуратура във Велико Търново дава пресконференция по случая.

Споделяне

Още по темата

Още от България