Прокуратурата забърка пълен хаос с двете турски ваксини

ВАП спря употребата на дарените ваксини, въпреки че са безопасни и че едната вече е изцяло използвана, а другата е под ключ

Сн. БГНЕС-архив

Объркването и хаосът около двете турски ваксини достигнаха върха на кулминацията в сряда, когато прокуратурата ги спря от употреба, след като влезе в противоречие със собственото си съобщение, публикувано по-рано същия ден. Става въпрос за 100 хиляди броя ваксини ”Пентаксим” срещу 5 животозастрашаващи заболявания при децата и още толкова ”Еувакс” срещу Хепатит B.

След медийни публикации от вторник, че прокуратурата е поискала употребата и на двата препарата да бъде спряна, държавното обвинение първо полупотвърди това неофициално в отговор на медийни запитвания. Няколко часа по-късно държавното обвинение официално потвърди версията на здравното министерство- задължителната ваксина от имунизационния календар за деца ”Пентаксим” може да продължи да се ползва.

След още няколко часа на извънреден брифинг Върховната административна прокуратура опроверга собственото си становище, заявявайки, че и двете ваксини от Турция трябва да бъдат изтеглени, а министерството е извършило закононарушение.

"Подчертавам, че не казваме, че ваксините са вредни, а че не са разрешени за употреба у нас”, заяви Ася Петрова, говорител на ВАП.

Едната ваксина вече е изцяло използвана, другата не е напускала склада

Министерството не оспори становището на прокуратурата, но изтъкна, че объркването идва от терминологията, тъй като в случая не става въпрос за търговия, а за дарение.

Здравният министър Петър Москов заяви междувременно, че антихепатитната ваксина "Еувакс" никога не е влизала в употреба и се държи на склад, а ”Пентаксим” няма как да бъде спряна, тъй като отдавна всички 100 000 дози, дарени ни от Турция, вече са използвани.

Той за пореден път увери, че внесената от Турция "Пентаксим" по нищо не се различава от използваната дълги години у нас и внасяна от френския производител.

Москов смята, че става въпрос за неразбиране и посочи, че в официалното писмо на прокуратурата до министерството никъде не се иска спиране на употребата на ваксините, нещо повече, в писмото се посочват дадените от закона възможности да се внесат неразрешени за употреба лекарства у нас.

Прокуратурата: Ваксините са безопасни, но неразрешени

Ръководителят на Върховната административна прокуратура Ася Петрова обаче обяви следното: ”Бих искала да уточня, че ваксините не са разрешени за употреба, а не опасни за здравето ваксини. Такива изводи не бихме могли да направим. С оглед на тези констатации, считаме, че е допуснато закононарушение, във връзка с осъществения внос на тези ваксини и съобразно правомощията ни, сме оказали на министъра на здравеопазването, както и на изпълнителния директор на Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) да вземат необходимите мерки, да не допуснат употребата на тези ваксини."

От указанията на прокуратурата не произтича нищо

Това, че ваксините не са разрешени за употреба у нас, не означава, че са опасни или се различават от ползваните в продължение на години, а означава че нямат разрешение за търговска дейност в България, обясни от своя страна д-р Москов. В случая обаче те са дарени и не са предмет на търговска дейност.

Москов допълни, че законът му дава право да регистрира внесените от Турция ваксини, но не го е направил, тъй като разчита, че занапред министерството ще се снабдява с ваксини от регистрирания у нас представител, който обаче не се яви на последните търгове.

Затова от указанията на прокуратурата на практика не произтича нищо – ваксината "Еувакс" ще продължи да се държи на склад, за да се използва при засилена миграционна вълна, а ваксината "Пентаксим" от Турция е отдавна изчерпана. След дарението от Турция търг на министерството все пак се е провел и са доставени нови количества, разясни Москов.

Хронология на скандала

Всичко започна от медийни публикации, че прокуратурата иска спирането на двете ваксини, които до сряда на обед не бяха официално потвърдени от прокуратурата. Освен обичайната медийна треска, "новината" предизвика паника сред майките и объркване сред лекарите, като до края на деня информационният хаос ескалира.

Причината е, че ваксината “Пентаксим“ е най-масово използваната, тъй като през първата си година бебетата подлежат на три имунизации с нея – през втория, третия и четвъртия месец.

Впоследствие прокуратурата излезе с официално съобщение, в което по никакъв начин не се споменаваше за проблем с “Пентаксим“. Посочваше се, че прокуратурата е изпратила указания до МЗ и ИАЛ да вземат всички необходими мерки да не допускат в страната ваксини, които не са разрешени за употреба. В съобщението се посочваше като неразрешена за употреба само ваксината "Еувакс B", която от самото ѝ пристигане от Турция се държи на склад от Министерството на здравеопазването и не е пускана в употреба.

В сряда следобед обаче прокуратурата даде брифинг, на който ръководителят ѝ Ася Петрова обяви заключението си, че и двете ваксини не са разрешени за употреба в България и затова дават указания на директора на ИАЛ и на здравния министър да вземат необходимите мерки да не допуснат употребата им. Нещо, което по никакъв начин не ставаше ясно от първоначално пуснатото съобщение.

По-късно обаче от Министерството на здравеопазването предоставиха писмото на ИАЛ до прокуратурата, в което никъде не се твърди, че ваксината "Пентаксим" не може да бъде използвана.

Москов: Гарантирам, че "Пентаксим" отговаря на всички изисквания

Още преди първото съобщение на прокуратурата и последвалото от там "самоопровержение", Москов коментира пред репортери в Министерския съвет: "Тук съм, за да кажа много ясно и категорично, че изнесената информация в последните дни в различни медии, че ваксината не отговаря на някакви критерии, някой щял да я забранява, прокуратурата щяла да я спира от употреба, е категорична лъжа."

“Гарантирам на българските родители, на майките и бащите на децата, каквото имам и аз, че ваксината "Пентаксим" отговаря на всички изисквания, нужни за това да бъде използвана на територията на България и Европейския съюз. Още повече, че ваксината "Пентаксим" е тази, която се използва в най-много европейски държави. Мръсната война на икономически интереси може да засяга мен, може да ме влачат наляво-надясно, може да ме проверяват, може да ми пращат служби, може да ми искат оставката, може да искат нещо от правителството. Но това не може да засяга спокойствието, майчинския инстинкт на хората за децата. Ваксината "Пентаксим" - част от задължителния имунизационен календар на децата в България отговаря на всички изисквания и ще продължи да бъде прилагана, както е прилагана и в предишните години. Всичко останало е лъжа", изтъкна Москов.

Той съобщи още, че предстои прокуратурата да направи изявление за резултатите от проверката, направена заедно със здравното министерство, по сигнали, че ваксината не е безопасна и е внесена незаконно.

Проверката на прокуратурата и ДАНС във връзка с ваксините продължава.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?