Прокуратурата забранила на ДАНС да изнесе информация за санкциите срещу Пеевски (Видео)

Срещу бившия депутат от ДПС било образувано досъдебно производство

Прокуратурата забранила на ДАНС да изнесе информация за санкциите срещу Пеевски (Видео)

Прокуратурата е забранила на ДАНС да изнесе публично информация пред Народното събрание за санкциите по американския закон "Магнитски" срещу бившия депутат от ДПС Делян Пеевски, стана ясно във вторник. Причината е, че срещу него е образувано досъдебно производство.

Временната парламентарна комисия "Магнитски" изслуша на заседание във вторник представители на финансовото разузнаване в ДАНС и подуправителя на БНБ Радослав Миленков за работата на институциите по отношение на превенцията на корупцията и изпирането на пари. От думите им се разбра, че институциите са получавали уведомления, свързани със санкционираните по "Магнитски" и са работили по тях, но по-активно след 2 юни, когато САЩ оповестиха санкционния списък.

На 2 юни Министерството на финансите на САЩ обяви, че заради "тежка корупция" санкционира по глобалния акт "Магнитски" 6-ма български граждани, сред които Васил Божков и Делян Пеевски, както и техни компании. В резултат БНБ даде указания на банките у нас да внимават и да спазват всички указания на Закона за мерките срещу изпирането на пари по отношение на трансакциите на засегнатите лица. Българското министерство на финансите пък публикува национален разширен списък по "Магнитски". Впоследствие обаче и Пеевски, и Божков оспориха пред съда санкциите срещу тях.

"Върховна касационна прокуратура не ни позволи да оповестим информация за бившия депутат Делян Пеевски", заяви пред депутатите зам.-председателят на ДАНС Станислав Станчев.

От думите му стана ясно още, че ДАНС е предоставила на прокуратурата анализите, извършвани от финансовото разузнаване, но уточни, че агенцията може да даде на депутатите данни само ако получи разрешение и има документ, потвърждаващ това. "Няма как да предоставим тази информация, тъй като ни беше забранено от страна на специализираната прокуратура и ВКП", повтори Станчев пред членовете на комисията.

Атанас Славов от "Демократична България" каза, че забраната за разгласяване на информация засяга случаите на образувани досъдебни производства, т.е. разследванията, а не предварителни проверки, каквато се знае, че има срещу Делян Пеевски. Той призова да се изясни хипотезата и тази информация да бъде предоставена.

Станчев обаче уточни, че срещу бившия депутат тече разследване и има досъдебно производство.

Председателят на временната комисия в Народното събрание Надежда Йорданова от "Демократична България" изрази негодувание срещу това, че българските институции са се оказали неспособни да засекат "корупцията" на Божков и Пеевски и се е стигнало до ситуация, в която чужда държава изобличава действията им.

Йорданова изрази разочарование и от отказа да се предостави информация заради следствената тайна. Според нея обществото има право да знае какво се е случило и защо контролните системи в България не са сработили и ни беше "зашлевен шамар, защото не работим добре". Тя каза, че е изключително притеснена от това, че държавното финансово разузнаване и БНБ не виждат проблем в създалата се ситуация.

"Мисля, че колегите около тази маса не са изненадани, че в момента в който се получава проблем, прокуратурата го скрива под пелената на следствената тайна. Това е сериозен въпрос, който трябва да получи решение. Не може по сериозни въпроси, въпроси от които се разбира, че финансовата система е била застрашена, да бъде отказвана информация", каза Йорданова.

Тя попита подуправителя на БНБ дали рискът от корупция фигурира в системите за оценка на риска от изпиране на пари. "След санкциите по "Магнитски" направихте ли нова оценка за това дали и колко са ефективни тези системи, които до 2 юни явно сте считали за ефективни", попита тя. От думите на Миленков се разбра, че ще се прави преглед на оценките на риска, а терминът "корупция" бил неясно дефиниран в българското законодателство.

"Вие видяхте реакциите и на финансовото разузнаване, и на подпуправителя на БНБ. Аз съм изключително обезпокоена, че те проблем не виждат. Вие да чухте, че след 2 юни са започнали проверки, които да установят защо не са сработили мерките? Аз не чух такова нещо. Разбра се, че активната информация за рискови сделки е започнала да идва след 2 юни. Ние какво, трябва да разчитаме само на международните партньори, за да ни свършат работата тук ли? Това е абсолютно недопустимо", коментира пред журналисти Надежда Йорданова след края на заседанието на комисията.

По време на заседанието и в отговор на депутат стана ясно, че от ДАНС не могат да разкрият дали финансовото разузнаване знае за изтеглените от намиращия се в Дубай обвиняем бизнесмен Васил Божков 70 млн. лв. и се разбра, че на такъв тип транзакции може да се противодейства в 15-дневен срок.

От "Има такъв народ" поискаха да се предостави информация дали има свързани лица с Пеевски, които да са давали средства за протестите, а Тома Биков от ГЕРБ попита дали има настоящи депутати, които имат връзка с лица от списъка "Магнитски".

Споделяне

Още по темата

Още от България