Прокуратурата започна акция срещу некачествените храни

Прокуратурата започна акция срещу некачествените храни

В петък прокуратурата обяви намерението да проведе мащабна акция в предприятията за производство на колбаси и млечни изделия в цяла Западна България. Началото на проверките бе поставено с постановление на апелативния прокурор на София Вичо Вичев.

Държавното обвинение е решило да предприеме действия за установяване на производителите на некачествени хранителни продукти след множеството медийни публикации по темата.

В акцията ще се включат всички окръжни прокуратури в Софийския апелативен район. Екипите ще бъдат съставени от прокурор, полицай и ветеринар.

"При констатиране на нарушения проверяващите органи следва да упражнят правомощията си по Закона за ветеринарно-медицинската дейност, а при данни за престъпления компетентната прокуратура да предприеме предвидените в закона мерки", се казва в постановлението на Вичев.

Темата за боклуците, които се продават по българските магазини, отново изгря след признанието на министъра на земеделието и храните Валери Цветанов, че работата на част от производителите на храни никак не е чиста.

По думите му българите купуват изделия, наподобяващи млечни и месни продукти на много ниска цена, които обаче нямат нищо общо със здравословната храна и с етикетите. Тук той постави сирене от 3.80-4.00 лева в магазините, което вместо от прясно мляко е направено от соеви брашна, лактати, дехидрогенати и малко сухо мляко.

Аналогичен проблем има и с така наречените месни продукти. “Не може кренвиршите да бъдат 3.60-3.80-4.20 лв. Те нямат нищо общо с качествените продукти, които съдържат месо”, обясни в началото на седмицата министърът.

След това в Консултативния съвет по животновъдство той предложи спешно създаване на агенция за контрол на храните, както и връщане на държавния стандарт за млечните продукти. Бе предложено големите магазини за хранителни стоки отчетливо да отделят млечните продукти, направени от заместители, от истинските.

Крайният срок на прокурорската проверка е 15 март,  обобщена информация трябва да бъде предоставена в началото на април. Ще бъде поискана и допълнителна информация от Агенция "Митници" за внасяните в страната количества и видове палмово масло, прат и миксове, използвани при производството на млечни и месни изделия.

Споделяне

Още от Бизнес