Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Прокуратурата започна акция срещу некачествените храни

15 коментара
Прокуратурата започна акция срещу некачествените храни

В петък прокуратурата обяви намерението да проведе мащабна акция в предприятията за производство на колбаси и млечни изделия в цяла Западна България. Началото на проверките бе поставено с постановление на апелативния прокурор на София Вичо Вичев.

Държавното обвинение е решило да предприеме действия за установяване на производителите на некачествени хранителни продукти след множеството медийни публикации по темата.

В акцията ще се включат всички окръжни прокуратури в Софийския апелативен район. Екипите ще бъдат съставени от прокурор, полицай и ветеринар.

"При констатиране на нарушения проверяващите органи следва да упражнят правомощията си по Закона за ветеринарно-медицинската дейност, а при данни за престъпления компетентната прокуратура да предприеме предвидените в закона мерки", се казва в постановлението на Вичев.

Темата за боклуците, които се продават по българските магазини, отново изгря след признанието на министъра на земеделието и храните Валери Цветанов, че работата на част от производителите на храни никак не е чиста.

По думите му българите купуват изделия, наподобяващи млечни и месни продукти на много ниска цена, които обаче нямат нищо общо със здравословната храна и с етикетите. Тук той постави сирене от 3.80-4.00 лева в магазините, което вместо от прясно мляко е направено от соеви брашна, лактати, дехидрогенати и малко сухо мляко.

Аналогичен проблем има и с така наречените месни продукти. “Не може кренвиршите да бъдат 3.60-3.80-4.20 лв. Те нямат нищо общо с качествените продукти, които съдържат месо”, обясни в началото на седмицата министърът.

След това в Консултативния съвет по животновъдство той предложи спешно създаване на агенция за контрол на храните, както и връщане на държавния стандарт за млечните продукти. Бе предложено големите магазини за хранителни стоки отчетливо да отделят млечните продукти, направени от заместители, от истинските.

Крайният срок на прокурорската проверка е 15 март,  обобщена информация трябва да бъде предоставена в началото на април. Ще бъде поискана и допълнителна информация от Агенция "Митници" за внасяните в страната количества и видове палмово масло, прат и миксове, използвани при производството на млечни и месни изделия.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

15 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. фантастично
    #16

    да започнат с продукцията под знака FF на веригата Фантастико.

  2. Дедов
    #15

    Съжалявам, че пак се изказвам по повод написаното за прокурорска акция. Някой казва ли, какъв закон е нарушен, ако сиренето е произведено от соеви брашна, лактати, дехидрогенати и малко сухо мляко, както пише по-горе? Дори нямаме закон, който да определя кой продукт може да се нарича сирене и кой не! Само хвърляме прах в очите на хората предизборно.

  3. Николова
    #14

    Отдавна трябваше да стане това.Но най-добре, да има стандарти за хранителни и нехранителни стоки, които да са задължителни за спазване.

  4. Консуматор
    #13

    Пак кьорфишек от управниците.Двадесет и повече години техните хора ни продават биклуците си за храна, а сега предизборно управниците се загрижиха за народното здраве.Хайде стига!

  5. радостен
    #12

    Сега ше ги фанат.

  6. 07
    #11

    разбирайте го както ви е угодно..

  7. Пеню
    #10

    Защо да не може кренвиршите да бъдат 3.60-4.20 лв макар и с месо?Навярно акъл не му пречи да счита, че заплатите могат да бъдат 300-400 лв при европейски 2-3000 хил.лв.

  8. стронций
    #9

    на някои. Помните ли кучешката радост преди 20 и повече години? От какво я правеха българските производители тогава, от месо ли? Немската ми овчарка тогава не искаше да погледне масовите наденици и салами. Истинските колбаси спряха след 1965-70 г, когато колективизацията се развихри.

  9. 0000
    #8

    още П.Р.Сляавейков в неговата готварска книга пише, че на всички колбаси се слага калиев нитрат за да изглежда месото червено. Цвета на вареното месо е светло кафяв. Ами червената кръвна сол(Цианид)с който се прави бързо утаяване на винпромските вина?

  10. Наско
    #7

    Сигурно чака да изтровят целокупния български народ.Могат да образуват направо предварителни производства - над 90 процента от стоките са менте, вероятността да сбъркат е почти никаква.Могат да почнат и от баничарите - всички банички вместо със сирене се правят с извара, чиста измама.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.