Прокуратурата започна дело за спекула заради маски от 10 лв.

Снимка: БГНЕС

Обявената от главния прокурор Иван Гешев война срещу спекулата доведе до образуването на първо дело. Софийската районна прокуратура е образувала наказателно производство за спекулативно завишени цени на предпазни маски срещу търговец, продавал маски срещу 10 лв. бройката.

Въпросната аптека се намира на столичния булевард "Янко Сакъзов". Разследването е започнало след сигнал на гражданин. Аптеката е била посетена от полицаи.

"При извършена проверка на място от служители на Пето районно управление е установено, че търговецът действително продава маските на посочената цена. В снети обяснения търговецът заявил, че закупил предпазните средства на цена от 4 лева за брой, разходите му за преопаковане (поставяне в отделен плик) възлизали на 1 лев за една маска. Върху това се начислявало ДДС, а печалбата възлизала на 4 лева. Търговецът обяснил още, че предпазните маски не били за еднократна употреба, а тяхното ползване можело да се осъществява в продължение на 48 часа", пише в съобщението на прокуратурата.

Делото образувано по специфичния текст от НК за "борба със спекулата". Тази разпоредба предвижда наказание за всеки, който "продаде стока на цена над определената или преди да е определена или утвърдена по установения ред или получи за услуга възнаграждение, по-голямо от законно допустимото".

Текстът е критикуван от мнозина юристи с обяснението, че е непригоден в условията на пазарна икономика, където цената би следвало да се определя от търсенето. Съвсем наскоро обаче тази разпоредба бе осъвременена. С приемането на Закона за извънредното положение бе променен и Наказателния кодекс. Сега вече за същото престъпление, ако то е извършено при обявено извънредно положение, се предвиждат от една до три години затвор и глоба от пет до десет хиляди лева.

Засилена работа по линия на спекулата бе обявена наскоро от главния прокурор Иван Гешев. Той заяви, че ще се разследват приоритетно хора, които нарушават карантината си и такива, които се опитват да спечелят с необосновано високи цени. Досега обаче спекуланти не се намираха. Миналата седмица четири проверяващи екипа обикаляха столичните аптеки без резултат.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво трябва да се направи, за да се ваксинират повече хора?