След признание на Ненчев, че е офертиран с процент от ремонт на изтребителите "МиГ"

Прокуратурата започна проверка за предложен подкуп на военния министър

Николай Ненчев. Снимка: БГНЕС

Прокуратурата е започнала проверка за предложен подкуп на военния министър Николай Ненчев, съобщиха в петък от държавното обвинение.

Разследващите са се самосезирали по повод интервю на лидера на земеделците пред в. "Сега", в което чистосърдечно признава, че е бил офертиран с процент от евентуална сделка за ремонт на руските ни изтребители "МиГ" на общо стойност 80 млн. лева. Кой му е отправил това предложение обаче, министърът не уточнява.

"До настоящия момент Николай Ненчев не е уведомил по никакъв начин органите на досъдебното производство за твърдяното предлагане на подкуп, въпреки задължението за това на всяко длъжностно лица, съобразно чл. 205 ал. 2 НПК", добавят от прокуратурата.

От държавното обвинение информират още, че казусът е възложен на новосформираното спецзвено "Антикорупция". Предстои Ненчев да бъде поканен да даде обяснения по случая. Предмет на проверката ще бъдат и данните за отправени смъртни заплахи срещу военния министър, за които самият той съобщава пред "Сега" в петък.

Той признава, че са му били предложени "сериозни проценти" от евентуална бъдеща сделка за ремонта на руските "МиГ"-ове по повод въпрос дали армията ни може да поиска американските изтребители Ф-15, които са в Бъ7лгария по линия на НАТО, да останат по-дълго време.

"Ако някой иска да извади 80 млн. лв., аз съм съгласен. И то сега, в тази тежка криза. Как да постъпим? Нали разбирате, че ако аз бих искал да злоупотребя, това е най-лесната форма, а те са изключително изобретателни, процент от тези 80 млн. лв. се опитаха да предложат", отговаря Ненчев без да персонализира авторът на това примамливо предложение.

Помолен да уточни да тази оферта е била отправена лично към него, министърът на отбраната добавя още по-лаконично: "Идва някой и казва: "Аз минавам оттук. Чул съм еди-какво си. Тези хора са готови. Дават едни сериозни проценти. Защо не го направите?" Защо смятате, че аз се съпротивлявам на това? Кажете поне една причина? Защото мразя руснаците? Имам отношение към външната политика на държавата, но към Русия и руския народ – никога. Напротив. Защо смятате, че си навличам всички тези неприятности? Включително смъртни заплахи. Кажете ми защо".

Попитан кога е получавал заплахи за убийство, Николай Ненчев заявява, че не се страхува, спомняйки си, че веднъж чул призиви от бивши разузнавачи по партийната телевизия на "Атака": "Предателство. Смърт, смърт, смърт". Добавя и, че е имало и други подобни заплахи, но не уточнява кога и от кого, за да не безпокои близките си.

Споделяне

Още по темата

Още от България

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?