Прокуратурата започна разследване за източване на волейболната федерация

Данчо Лазаров отново не вижда проблем: "Просто едно грандиозно недоразумение!"

Прокуратурата започна разследване за източване на волейболната федерация

Три дни, след като Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) констатира множество нарушения в дейността на волейболната федерация, водена от Данчо Лазаров, зам.-градският прокурор Божидар Джамбазов обяви, че колегите му са образували разследване за длъжностно присвояване.

Засега то се води срещу неизвестен извършител, въпреки че 6 от общо 10-те акта, които АДФИ състави след края на проверката си, бяха директно срещу Лазаров, а останалите 4 – към федерацията като юридическо лице.

"На този етап те са приложили и доказателства към своите констатации и колегата е приел, че има достатъчно данни, за да започне разследване", коментира кратко в четвъртък прокурор Джамбазов, цитиран от БГНЕС.

Основните нарушения на волейболната федерация бяха свързани с непроведени обществени поръчки на стойност близо 1.5 млн. лева без ДДС, сред които закупуването на самолетни билети, различни медикаменти и консумативи, екипировка, наем за автомобили и сметки от хотели и ресторанти.

Инспекторите констатираха и фрапиращо разминаване между отчетения от родната федерация приход от Световната лига в размер на 541 607 долара и преведените от световната федерация (FIVB) 1 116 000 долара. Втората сума е официално посочена в сайта на FIVB. Подчинените на Лазаров така и не изпратиха в срок своето писмено становище по установените нарушения и разминавания.

"Днес (четвъртък – б. р.) ще ги представим, надявам се да ги приемат и да ги разгледат. И с това въпросът ще бъде приключен! Там нещата са повече от ясни и прозрачни. Някой търси някакви пари, няма такова нещо. Просто едно грандиозно недоразумение, недоразбиране е станало, но както и да е. Ще се изяснят нещата до няколко дни", обяви Данчо Лазаров пред Дарик радио.

Така той за пореден път демонстрира увереност, че във волейболната федерация всичко е наред и дори не загатна, че е възможно да подаде оставка заради сериозните нарушения.

Лазаров реагира по същия начин и на ултиматума, който му постави бившият треньор на мъжкия национален отбор Радостин Стойчев, който поиска цялото ръководство на федерацията да напусне, за да води тима на олимпиадата в Лондон. Стойчев бе подкрепен от звездите Матей Казийски и Андрей Жеков, които пропуснаха игрите, на които отборът ни се класира четвърти.

"Резултатите говорят най-добре, фактите са достоверни. Мисля, че мандатът ми е успешен, тъй като резултатите, които е постигнал българският волейбол по това време, говорят сами за себе си. Безспорно е, че съм допускал не една или две грешки. Но това е друга тема. Важно е главното - какво и как го вършим и какви са резултатите от това", похвали се Лазаров, определейки констатациите на инспекторите като "хипотези" и "слухове".

Той отказа да коментира конкретно и съдебния иск за 300 хиляди евро, заведен срещу БФВ в спортния арбитражен съд в Лозана от италианската компания за спорна екипировка "Ереа" с думите: "Ако те считат, че имат някакви основания да търсят разрешения чрез арбитража и ако има спор между двете страни, но тук спор няма, те са в правото си да се обърнат към арбитража и да търсят решение на въпроса."

Лазаров обясни още, че волейболната федерация не е обществена структура и по тази причина не е длъжна "да дава информация за всички свои действия или бездействия" по повод въпрос какви са разходите на подчинената му организация за реклама и медийно отразяване.

Споделяне

Още по темата

Още от България