Прокуратурата започва проверка на закусвалните из страната

Върховната административна прокуратура възложи в понеделник на главния държавен здравен инспектор да извърши проверка на закусвалните, ресторантите и кръчмите в цялата страна. Държавното обвинение се задейства след като над 20 души се натровиха с дюнери в Пазарджик, а при част от консуматорите бе открита и салмонелоза.

Проблемът с пазарджишките дюнери възникна в закусвалня в центъра на града. При проверка се оказа, че яйцата за сосовете не са съхранявани в хладилници.

Здравният инспектор и подчинените му служби към Министерството на здравеопазването ще проверяват всички типове заведения за обществено хранене в страната.

От прокуратурата заявиха, че ще се следи дали е чисто, слагат ли се необходимите съставки в храната и дали са в срок на годност. Освен това заведенията трябва да покажат дали имат разрешение да приготвят храните, които предлагат на своите клиенти. Ще има проверки и за чистотата на персонала.

Здравният инспектор е получи указания от прокуратурата да обърне "специално внимание" на закусвалните, предлагащи дюнери, сандвичи, бъргъри, сладоледи и кремове. Срокът на проверката е до 20 септември, а резултатите ще бъдат обявени през октомври.

През 2009 година Върховната административна прокуратура е особено активна на тема храни. При национални акции държавното обвинение винаги прилежно уведомява собственици ще предстоят масирани. Така бе проведена и акцията в началото на тази година, която трябваше да установи дали описаното съдържание върху етикетите на стоките отговаря на реалния състав на храните в магазините.

Споделяне

Още от България