Прокуратурата започва разследване за укрити данъци срещу 4 футболни клуба

Прокуратурата започва разследване за укрити данъци срещу 4 футболни клуба
Прокуратурата ще образува досъдебни производства във връзка с укрити данъчни задължения на футболни клубове. В проверката на НАП има данни за четири клуба, които не са платили задълженията си. Това заяви зам.-градският прокурор на София Роман Василев в понеделник.

Той отказа да назове кои са футболните клубове и каква е сумата на укритите данъци. По думите му НАП е установила още разминаване между получените възнаграждения от футболисти на определени отбори.

На среща между прокуратурата и НАП е постигната договорка данъчната агенция да извърши проверки. "След като приключат проверките, ще бъдат дадени на съответните първоинстанционни държавни органи за преценка и анализ дали има достатъчно данни за образуване на данъчни производства", добави Василев. Той посочи, че за данъчните нарушения давностният период е 5 години.

В края на миналата седмица парламентарната комисия за борба с корупцията и ръководството на НАП призоваха футболните босове в едноседмичен срок да свалят данъчно осигурителната тайна върху доходите на играчите.

Независимо, че искането е от страна на държавни институции, то едва ли ще бъде изпълнено, тъй като собствениците на отборите не са длъжни да се съобразят с него Председателят на парламентарния орган Яне Янев тогава обяви, че след изтичането на седемдневния "ултиматум" комисията по корупция ще започне да привиква футболните босове за изслушване.

Тогава Янев каза, че от проверката на НАП става ясно, че "98 % от клубовете в елитната група на българското първенство имат тежки проблеми". Преди това шефът на НАП Красимир Стефанов говори за осем отбора, сега Роман Василев заяви, че има данни за четири.

Основният проблем пред данъчните са заплатите на футболистите. Масово играчите се водят на минимални работни заплати, което означава, че се плащат данъци върху доходи от 220 до 500 лева. Проверките на 16-те футболни клуба в "А" група започнаха през август миналата година след избухването на скандала с ЦСКА и изваждането на отбора от европейските турнири заради неизплатени задължения към държавата.

Докладът за резултатите от ревизиите на футболните клубове бе внесен преди десетина дни при главния прокурор и в парламентарната комисия за борба с корупцията.

Споделяне

Още по темата

Още от България