Прокуратурата заподозря, че Бобоков назначавал посланици

Пламен Узунов и Пламен Бобоков

Поредна порция чатове между бизнесмена Пламен Бобоков и президентския съветник и бивш вътрешен министър Пламен Узунов бе пусната от прокуратурата в сряда. Държавното обвинение намеква, че предприемачът е "назначавал" посланици. От комуникацията ставало ясно, че Бобоков е предложил дипломати за посланици в Алжир и Нигерия. И двамата са получили постовете.

Имена и биография

Бобоков е изпращал на Узунов имена и биографии на предлаганите от него посланици, твърди прокуратурата. Чатовете са изтеглени от телефона на бизнесмена. В един от разговорите, проведен на 3 август 2018 г., след като двамата са имали среща в столичен хотел, Бобоков е написал:

"Румен Петров – Алжир"

https://www.mediapool.bg/gal/90/orig_2427eb51b17fb601bf6118f17495d95f.jpg

Петров е получил назначението през януари 2020 г. Пак в началото на годината е назначен и посланикът в Нигерия – Жоро Кираджиев. Преди това, на 19 юни миналата година, бизнесменът е изпратил на Узунов биографията на Кираджиев. С уточнението:

"Привет, адаш! Това е моето предложение за Абуджа (Нигерия)".

"Специализирана прокуратура ще изиска от Министерство на външните работи и от Президентството официална информация във връзка с гореизложеното", пишат от държавното обвинение.

https://www.mediapool.bg/gal/90/orig_da6db2d2ab44b9fbc40710d317df3029.jpg

Това е второто дело срещу Пламен Бобоков. Той е обвиняем за участие в престъпна група заедно с брат си Атанас Бобоков. Това разследване се води заради опасните отпадъци от техния завод за акумулатори "Монбат". По същото дело бяха арестувани бившият зам.-министър на екологията Красимир Живков и още трима души. Прокуратурата твърди, че чрез схема, ръководена от него, отпадъци след рециклиране на акумулаторни батерии не са били обезвреждани, а складирани на различни места в страната.

Отделно от това бе образувано и дело за търговия с влияние, по което обвиняем до момента е само Пламен Бобоков. В рамките на това разследване бяха публикувани разговорите му с Узунов и с бившия окръжен прокурор на Русе Николай Николов. Бобоков призна, че е лобирал, за да получи Николов нов мандат. Бизнесменът твърди, че всички назначения в Русе минавали през областния координатор на ГЕРБ Пламен Нунев.

Първата порция чатове с Узунов пък касаеше казуса около либийския танкер "Бадр", който бе принудително задържан на бургаското пристанище, с което бе предизвикан международен скандал. Прокуратурата твърди, че Узунов е изпратил на Бобоков решението на Върховния административен съд, с което се отменя задържането на танкера, преди то да бъде публикувано. Самият Узунов твърди, че не си спомня как решението е попаднало при него, но казва, че е бил част от екип в президентството, който бил сформиран заради опасността България да бъде обявена за пиратска държава. Бобоков пък каза, че се интересувал от делото заради бизнеса си в Либия.

Прокуратурата пусна и разговори за това как Бобоков е търсил съдействието на Узунов във връзка с руснак, чиято молба за гражданство била отхвърлена, изпратил му е молба за заличаване на криминална регистрация на негов приятел сириец и искал да разбере кой е собственикът на луксозни коли.

Обиски и изземвания

Съобщенията бяха публикувани в деня, в който прокуратурата започна обиски на четири адреса в София, Русе и Пловдив. Част от тях се ползват от фирми на Бобоков, но пловдивските адреси са на дружеството "Ентърпрайз Сикюрити Сървисиз". Според Търговския регистър негов собственик е Ангел Димитров Узунов, чието презиме и фамилия съвпада с тези на президентския съветник. От съобщението на прокуратурата не става ясно какво общо има бизнесменът Узунов с делото за търговия с влияние.

https://www.mediapool.bg/gal/90/orig_1951cbc0c8dffbdcc589ebae7c59bd2f.jpg

От прокуратурата са публикували шестстранично "писмо за мандат" от фирмата до дружеството на Бобокови "Приста Ойл". От него става ясно, че Ангел Узунов има консултантска фирма и предлага да извърши анализ на корпоративната сигурност на "Приста Ойл" срещу 5 хил. лв. месечно в рамките на 1 година.

В отговор на това предложение Бобоков е изпратил личния си мейл, посочват от държавното обвинение. Очевидно от прокуратурата се опитват да докажат, че Бобоков и Узунов са били много близки. Те многократно са си уговаряли срещи, твърди държавното обвинение.

Споделяне

Още по темата

Още от България