Прокуратурата заподозря шефове на "Агромах", че се крият в "Софиямед"

Разследващи провериха на място документите на шестима бъдещи обвиняеми

Румяна Арнаудова - говорител на главния прокурор, сн: БГНЕС

Шестима души от ръководството на строителната фирма "Агромах" са постъпили в болница "Софиямед" точно в момент, когато е трябвало да им бъдат предявени обвинения, стана ясно от думите на говорителя на главния прокурор Румяна Арнаудова във вторник.

Според разследването на спецпрокуратурата, трима от тях са участвали в организирана престъпна група, като разследващите са събрали доказателства за пране на пари и укриване на данъци.

Разследван е и самият изпълнителен директор на холдинга Методи Бачев, който доби популярност покрай негова вулгарна реплика по адрес на премиера Бойко Борисов, записана по време на банкет. Според предварителната информация той трябва да бъде обвинен в пране на пари.

Междувременно от "Софиямед" съобщиха, че са оказали пълно съдействие на обвинители от спецпрокуратурата, които са извършили проверка на документите на приетите в болницата ръководители на "Агромах". Повечето постъпили на лечение след пътен инцидент, а един от тях е претърпял урологична операция.

"По време на извършената проверка на територията на лечебното заведение, днес на Специализирана прокуратура е предадена цялата изискана документация и информация относно здравословното състояние на лицата и е оказано пълно съдействие", заявяват от болницата.

"Агромах" попадна под прицела на прокуратурата в началото на март 2016 г., когато държавното обвинение започна разследване за укрит от фирмата ДДС. Оттогава нямаше публична информация за хода на делото.

Половин година по-късно обаче изпълнителният директор на строителната компания Методи Бачев за кратко беше задържан от МВР за "пиянската" му обида към Борисов. След този случай настъпиха тежки дни за компанията.

Търгът за тунел "Железница", за който като фаворит се сочеше "Агромах", защото съоръжението е по средата на изграждания от същата фира участък на магистрала "Струма", първо се забави подозрително дълго по времето на ГЕРБ. После при служебния кабинет поръчката бе прекратена, тъй като изчезнаха документи от оферти на участници – нещо, което не се беше случвало през последните десетина години в пътната агенция.

За последно компанията попадна в полезрението на прокуратурата заради дъщерното ѝ дружество "Пътища Пловдив", което е строило участък от магистрала "Марица". Разследването е за получени от дружественото неправомерно около 50 млн. лв., но по времето, когато е собственост на пловдивския бизнесмен и местен лидер на БСП Георги Гергов. Тази проверка на прокуратурата започна след скандала ЦУМ-гейт – срещата между главния прокурор Сотир Цацаров с бизнесмена и издател на в."Сега" Сашо Дончев в офиса на Гергов в ЦУМ.

Благоевградската "Агромах" набра скорост по времето на втория мандат на Бойко Борисов. Компанията довърши "инфарктни" отсечки на "Струма" и "Марица", строени от чужденци и закъсняващи със сроковете. След това спечели търгове за нови участъци от магистрали, финансирани през настоящия програмен период 2014-2020 г. Тя е изпълнител на участъка между Благоевград и Крупник на магистрала "Струма" за 186 млн. лв. без ДДС. Договорът е подписан още в края на 2015 г., но и до днес строителството не е започнало, заради забавени отчуждителни процедури от страна на държавата.

Споделяне

Още от Бизнес

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?