Пореден обрат и нов разпит

Прокуратурата заряза "убийството" на Пеевски и подхвана заплахата срещу Василев

"Няма вече сила, нали виждате, сила няма", коментира медийните си възможности депутатът

Снимка: БГНЕС

Пореден рязък обрат настъпи във вторник в драматичния разрив между доскорошните съдружници Делян Пеевски и Цветан Василев.

 

След като през последните десетина дни прокуратурата разследваше евентуалния опит за покушение над депутата от ДПС, за който неофициално се твърдеше, че бил поръчан от собственика на Корпоративна търговска банка (КТБ), във вторник сюжетната линия тотално се преобърна.

 

Софийската градска прокуратура (СГП) образува проверка по сигнал на Василев, че е получил заплаха за живота си с есемес, чийто автор предполага, че е Пеевски. Успоредно с това разследващите решиха да прекратят разследването за "убийството" на депутата, съобщиха пред Mediapool източници от държавното обвинение.

 

Самият Пеевски пък бе скоростно привикан на втори пореден разпит, след като вече даде показания за готвеното му убийство и по сигнала на "Протестна мрежа" само преди седмица.

 

"Вече почвам да съжалявам, че мойта охрана подаде сигнали. Може би трябваше да бъда убит и всички щяха да са доволни", иронично заяви депутатът от ДПС на излизане от столичното следствие, добавяйки, че не му било ясно какви сигнали подава Василев срещу него.

 

Медийните възможности..."

 

"Г-н Василев в неговите амбиции може да стигне големи величини, както виждате. Значи, искал е да ползва медийните възможности, които имаше моето семейство. Аз не съм удовлетворил тази претенция и затова се случва всичко това", поясни Пеевски запитан за причините, по които се е скарал с бившия си бизнес партньор в последните десетина години.

Той отговори на твърденията на ръководството на КТБ, че фирми, близки до него са длъжници на банката, заявявайки, че "медийният проект той (Василев) го е финансирал, като е отпуснал кредит навремето на майка ми (Ирена Кръстева), който е заплатен. Ясно заявих, че не дължа. Майка ми през нейна фирма има кредити, които обслужва надлежно и няма никакви просрочия по тях".

"Просто искаше да се занимава с политика, да прави някакви обединения на партии, аз да го подкрепям медийно", продължи Пеевски, добавяйки, че не иска да влиза в подробности в отговор на въпрос кои партии точно е искал да обединява Цветан Василев.

"Еми, не знам, преценете ги тия хора. Вижте, няма вече сила, нали виждате, сила няма", заключи депутатът от ДПС, запитан дали неговата сила е в медийните чадъри, след като по собствените му думи и Цветан Цветанов и Цветан Василев са искали това от семейството му.

 

Сарафов: "Посипахме си главата с пепел"

 

Обратът с прекратяването на делото за "убийството" на Пеевски изглежда очакван предвид факта, че прокуратурата сама се отказа през миналата седмица от искането си за постоянен арест на Георги Христов, Красимир Методиев и Венцислав Върбанов, заподозрени като организаторите на неслучилото се убийство на Пеевски.

 

"Няма убити, няма убийство, няма убийци", обяви преди седмица главният прокурор Сотир Цацаров, с което даде да се разбере, че подчинените му очевидно няма да се занимават повече с лаконичните сигнали, постъпили от двама от гардовете на Пеевски, че "охраната му е пробита".

 

"Прокуратурата има доблестта да признава своите грешки. Считаме, че това е грешка, посипахме си главата с пепел", добави локанично по темата и зам.-главният прокурор Борислав Сарафов във вторник.

 

"Поръчаният" стана "поръчител"

 

Преди ден ролите се размениха и от "поръчан" депутатът се оказа "поръчител". Новата сюжетна линия бе поднесена в понеделник от австрийския в. "Дер Щандарт", традиционна трибуна за изявленията на Цветан Василев. Изданието цитира банкера, който твърди, че е получил съобщение с текст: "Давам ти последен шанс. Знам къде си. Не ме карай да правя глупави неща. Ще те намеря".

В публикацията се посочваше още, че австрийската криминална служба вече разследва Пеевски като евентуален поръчител на покушението на банкера и дори е поискала от българските си колеги задържането на Пеевски. Последното обаче бе отречено, както от МВР и прокуратурата, така и от Софийският градски съд (СГС), който е компетентен да се произнася по европейските заповеди за арест.

 

"В момента би трябвало да се извършва проверка по този сигнал", заяви Сарафов, уточнявайки, че се проверяват "точно тези обстоятелства – есемесът, който беше посочен в публикацията на "Дер Щандарт". Сигнала на Василев е бил адресиран до главния прокурор Сотир Цацаров и е получен малко преди обяд в понеделник. Към него има копие от сигнала на банкера до австрийските служби, но липсва искане за арест на Делян Пеевски.

 

Успоредно с поредния обрат на драмата между депутата и банкера, в Софийската районна прокуратура (СРП) е получен контрасигнал от Пеевски, че Василев го е набедил чрез в. "Дер Щандарт".

По повод твърденията на банкера за заплашителния есемес Пеевски коментира пред "любимия" си сайт "Пик" преди ден, че "(Василев) пише сценарии за сериалчета във Виена с неговите платени приятелчета клакьори". Уточни и, че визирал шефа на 3-и отдел във Федералната криминална полиция на Австрия Ернст Гайгер и автора на публикацията в "Дер Щандарт" Маркус Бернат, които били на заплата при собственика на КТБ.

Споделяне

Още по темата

Още от България