Прокуратурата заведе дело и срещу кмета на Пловдив

Прокуратурата е образувала предварителни производства срещу пловдивския кмет Иван Чомаков и негови подчинени за продажбите на паметници на културата от римската епоха в центъра на града. Пловдивската окръжна прокуратура посочва, че Форумният комплекс и Епископската базилика представляват публична държавна собственост и съгласно закона за държавната собственост не могат да се отчуждават.

Освен срещу Чомаков, делото ще се води и срещу длъжностни лица от общинската администрация в Пловдив за престъпления по служба, извършени при приватизацията на античните паметници. Обвиненията са за нарушение на служебните им задължения с цел да набавят облага на търговските дружества, на които са продадени имотите и от това са настъпили значителни вредни последици за държавата, като деянията са свързани с продажбата на държавна собственост и случаите са особени тежки, се казва още в съобщението.

Законът предвижда до 10 години затвор, ако обвинението се докаже.

Щетите за държавата от продажбите се оценяват на 1 милион и 240 хиляди лева за форумния комплекс, и 645 6 00 хиляди лева за базиликата. Двата паметника на културата са най-големите антични комплекси на територията на България. Вредните последици от продажбите на изброените недвижими имоти се изразяват в ниските им продажни стойности при голямата им културно-историческа стойност.

Прокуратурата бе сезирана от пловдивски депутати от партия Демократи за силна България за нарушенията, извършени от Чомаков. Заради това, от СДС обвиниха партията на Костов, че оказва политически натиск над съда. Костов пък им отвърна, че подобно на БСП се опитват да разпънат чадър над кметове, погазили закона и посочи конкретните основания за атака към пловдивския кмет.

В края на месец май 2004 г. са получени сигнали от архитект Емил Жечев, архитект Илко Николов, зам. председател на САБ и от председателя на Народното събрание проф. Огнян Герджиков, който пък препраща писмо на посланика ни в Париж Марин Райков до пловдивските народни представители. Всички тези сигнали са оспорвали законосъобразността на продажбата, посочиха от ДСБ. Според писмата продаденият имот е публична държавна собственост, за което има акт на областния управител №4920 от 11.12.2002 година, който е в сила и сега.

Този акт не е променян с други актове. На основата на предложение на кмета Иван Чомаков въпросният имот е продаден с решение №445 от 18.09.2003 г. на Общинския съвет като частна общинска собственост. На 7 октомври 2003 г. кметът на район "Централен" издава акт № 951 за частна общинска собственост за същия терен. Кметът прави опит със задна дата да узакони продажбата, без да има никакво законово основание за това.

Още от България

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: