Прокуратури обискират централата на Фолксваген във Волфсбург

Прокуратури обискират централата на Фолксваген във Волфсбург

Германската прокуратура днес започна обиски в централата на автомобилния концерн Фолксваген (Volkswagen) във Волфсбург по разследване за измами с екологичния датчик на дизелови двигатели на коли с марката Фолксваген, съобщи Ройтерс, позовавайки се на разпространено комюнике на следствието.

Прокуратурата в разположения близо до Волфсбург град Брауншвайг добави, че "целта на обиските е да бъдат открити документи и устройства за съхранение на данни", които биха позволили да се идентифицират служителите, замесени в аферата със софтуера за манипулиране на данните за емисиите на дизелови двигатели на Фолксваген..

Обиските са извършени от трима прокурори, подпомогнати от следствието на германската провинция Долна Саксония.

По-рано в четвъртък германският вицеканцлер Зигмар Габриел посети Волфсбург, за да подкрепи служителите на компанията и да призове автомобилния гигант да бъде активен в усилията си за разчистване на скандала с манипулираните тестове за вредните емисии на дизеловите си коли.

Зигмар Габриел, който е и министър на икономиката, се присъедини към среща на представители на служителите от Германия и чужбина.

Фолксваген призна миналия месец, че около 11 милиона автомобила по света са оборудвани със софтуер, с който се занижават реалните показатели за отделените вредни газове при тестване на дизеловите коли. В този брой влизат 5 милиона леки автомобила Фолксваген, 2,1 милиона от марката Ауди (Audi) и 1,2 милиона с емблемата на Шкода (Skoda).

По думите на Габриел е важно да се изпрати посланието, че "в крайна сметка, служителите не трябва да плащат цената за престъпното поведение на мениджърите".

Ясно е, че компанията трябва да разчисти всичко това - колкото по-настоятелно го направи, толкова по-добре, заяви Габриел.

Споделяне

Още от Бизнес