Прокурор Андрей Янкулов подава оставка с "облекчение" след указа за Гешев

Андрей Янкулов, снимка БГНЕС

"Със смесени чувства на тъга и облекчение днес подадох оставката си като прокурор. Решението беше трудно, но добре обмислено и в никакъв случай – емоционално". Това обяви в профила си във Фейсбук прокурорът и бивш заместник-министър на правосъдието Андрей Янкулов.

Решението му идва ден, след като президентът Румен Радев подписа указа за назначаването на Иван Гешев за главен прокурор. Прокурор Янкулов не оставя съмнения, че напуска работата, която е харесвал, а решението му е предопределено от хората, които дават облик на институцията.

"Напускам работа, която харесвах. В продължение на немалко години в Софийска районна и Софийска градска прокуратура имах шанса да работя заедно с хора, от които научих много и с които би се гордяла всяка една европейска прокуратура. За съжаление на всички ни обаче, не те дават облика на институцията", казва прокурор Янкулов.

По думите му пътят, по който е водена прокуратурата, не е неговият.

"Това, разбира се, не е от вчера. Достатъчно време се самоубеждавах, че промяна към (моето виждане за) добро все пак е възможна, а още по-дълго се вслушвах в удобния глас на конформизма. За близо 13 години като обществен служител съм допускал не една и две грешки. С чисто сърце в днешния ден на равносметка обаче мога да кажа, че всички решения в работата си съм вземал, повлиян единствено от фактите по случая, закона и разбирането си за добро и справедливо", казва прокурор Янкулов.

Накрая той пожелава "успех" на всичките си колеги, които остават да работят в системата.

"Повече от всичко се надявам да опровергаете моя песимизъм за развитието на прокуратурата като гарант за върховенството на правото в България", казва прокурор Янкулов.

Към момента на напускането си Андрей Янкулов е прокурор в Софийската градска прокуратура. През 2014 г. той беше назначен за зам.-министър на вътрешните работи в служебното правителство на Георги Близнашки. Във второто правителство на Бойко Борисов Янкулов беше зам.-министър на правосъдието по времето, когато министерството се ръководеше от Христо Иванов. Прокурорът отговаряше за затворите. Той подаде оставка заедно с Христо Иванов и се върна на работа в държавното обвинение.

Споделяне

Още от България