Прокурор е подкрепил условната присъда на Катев за катастрофата с двете жертви

Красимир Катев, снимка БГНЕС

Прокурор от Върховната касационна прокуратура е пледирал за условното наказание на бившия заместник-министър на финансите Красимир Катев. Това става ясно от присъдата на Върховния касационен съд (ВКС) по делото за катастрофата край Балчик, при която загинаха двама души. Преди ден прокуратурата съобщи за присъдата, но без да споменава каква е била собствената ѝ позиция по делото.

Долната инстанция осъди Красимир Катев на три години и половина затвор ефективно. Върховният касационен съд потвърждава всички изводи на Варненския апелативен съд, освен размера на наказанието. То е сметнато за несправедливо високо и е намалено на три години условно.

ВКС казва, че неправилно е прието като утежняващо вината обстоятелство, че след катастрофата Катев не е проявил загриженост към пътувалите в другия автомобил.

Съдът коментира посочва, че Катев е направил всичко, зависещо от него, за оказване помощ на някои от пострадалите, ако те са повече от един. Това е изискването по закон. В случая той е помогна на тъща си и дъщеря си, които са пътували в неговата кола. Катев се е обадил и на телефон 112, за да съобщи за пътния инцидент.

"Липсата на проявена от дееца загриженост към пострадалите от другия автомобил не може да се цени в негова вреда", се казва в съдебното решение. В него се допълва, че делото не е изследвало причината защо Катев в помогнал точно на своите близки, а не на хората в другата кола.

Катастрофата с участието на бившия заместник-министър на финансите от кабинета "Сакскобургготски" Красимир Катев станала преди близо 8 години. Информацията за присъдата бе разпространена от прокуратурата във вторник.

Трагичният инцидент се случи край Балчик през 2012 година. Разследването е установило, че Катев е навлязал в насрещното движение при завой на кръстовището за кариера "Момчил" в посока Балчик.

Стигнало се е до почти челен удар с друг автомобил, чийто шофьор е загинал на място. По-късно починал и неговият спътник. Двамата мъже от другата кола са били без предпазни колани, а загиналият водач не е имал книжка. Разследването обаче е показало, че той няма вина за катастрофата.

На първа инстанция Окръжният съд в Добрич даде ефективна присъда на Катев - 4 години затвор. Втората инстанция обаче я намали на 3 години и половина, но тя остана ефективна.

Шофьорът на другата кола е починал на място, но неговият спътник е бил още жив.

"Подсъдимият не е проявил никакъв интерес към състоянието на другите пострадали, като реално е имал такава възможност, след като е оказал помощ на своите роднини, тъй като не е получил травми, бил е в добро състояние, за което твърди в своите обяснения. Дори в един последващ момент, в който е научил от пристигналите на място служители на полицията, че има други пострадали, не е направил опит както да се приближи до тях, както и да се осведоми за тяхното състояние", пишеше в решението на Варненския апелативен съд.

Делото се води четири години до присъда на първа инстанция. После още три години се води на втора, защото ВКС веднъж отмени присъдата на Варненския апелативен съд.

Какво пише в окончателното решение на върховния съд не ясно, защото то не е качено на сайта на институцията.

Споделяне

Още по темата

Още от България