Прокурор Гешев: Циганите си сменят показанията като бившия кмет на "Младост"

Иван Гешев, снимка БГНЕС

Заместник-главният прокурор Иван Гешев очаквано защити тежките присъди по делото “Иванчева“ и направи твърде нетактичен коментар по отношение на ромите и сочения за посредник при предаването на подкупа Петко Дюлгеров. В началото на делото Дюлгеров свидетелства в полза на прокуратурата, но после обяви, че показанията му са взети под натиск. Накрая бившият кмет на “Младост“ (преди Десислава Иванчева) бе осъден на 12 години затвор.

"Това, че Дюлгеров ще се откаже от показанията, го очаквахме. Така правят всички подсъдими, така правят и циганите, включително по делата. Това е масово. Той после не даде обяснения пред съда, даде обяснения пред журналистите, а мястото за даване на обяснение е пред съда. Бих посъветвал г-н Дюлгеров да даде обяснения пред съда - ще има втора инстанция, да обясни. Това негово действие е елементарно - говорим за защитна стратегия", каза прокурор Гешев пред БНТ.

Според него делото “Иванчева“ се преекспонира, за да се удари Специализираната прокуратура. Той коментира, че ако е имало оправдателна присъда, щеше да има искания за закриване на спецпрокуратурата, за оставки на главни и зам-главни прокурори.

“Това е политическият аспект - никой не го интересува криминалния аспект", каза Гешев

На въпрос за намерението на Иванчева и заместничката ѝ Биляна Петрова да го съдят за клевета, зам.-главният прокурор обясни, че това не е тяхно ноу-хау.

"Това не е тяхно ноухау. Този натиск върху магистрати започна с делото "Килърите". Творчески този метод беше приложен от едно лице, което вие медиите наричате Крокодила, така че тя използва едно готово ноу хау. Използва всеки случай за медийна известност. Аз не се притеснявам от това нещо. Възприемам го по-скоро като ответна реакция за работата на прокуратурата. При засегнати за милиарди интереси, хора с милиарди са в арестите в момента...", каза Гешев.

Заместник-главният прокурор нападна и председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов с думите: “Ако искаш да си адвокат - напусни магистратурата и си намери клиенти. Ако искаш да си политик - направи си партия“.

Иван Гешев обясни, че не би приел да бъде подкрепян от неправителствени организации, както в защита на Панов имаше протест от “Правосъдие за всеки"

“Не искам да ми се обвързва името с хора, които са разследвани - бих казал аз. Ако ти искаш да си адвокат, ставаш адвокат, търсиш си клиенти и съдиш прокуратурата, ако искаш да си политик - правиш си партия. Това е навлизане на политиката в съдебната власт", каза той.

Според Гешев борбата с корупцията тепърва започвала и имало отпор от страна на "някои хора".

"Сега, когато тази борба започва, - това между другото е дребна битка (срещу Иванчева) - някои хора се уплашиха, че ще се случи и с тях същото: че няма да има последици и се опитват да настроят обществото, като казват, че зад това дело се случва нещо друго, а не справедливост. По това дело бяха събрани всички възможни доказателства. Колеги с 30-годишен опит са казвали, че не са имали толкова много събрани доказателства", каза прокурорът.

И разказа как чел критичния към властта вестник "Капитал", че доказателствата са паднали, други са олекнали.

"Няма такова нещо. Това е манипулация от политически сили и олигархични интереси - определени журналисти обслужват тези интереси", каза Гешев.

Споделяне

Още от България