Прокурор Гешев заплаши да отвърне на критиците с всички средства

снимка БГНЕС

Единственият кандидат за главен прокурор Иван Гешев отправи недвусмислена закана към критично настроените към него медии. В понеделник той обяви, че ще отвърне с всички позволени средства на "старанието" да бъдат "демонизирани" отделни магистрати, които са участвали в подписките в негова подкрепа.

Позицията на Иван Гешев е разпространена от пресцентъра на прокуратурата. Той изрично обяснява, че тя изразява виждането на цялото сегашно ръководство на държавното обвинение, включително и началника му Сотир Цацаров.

Заплахата на Гешев е заради един абзац от коментарен текст в седмичника "Капитал", публикуван миналата седмица. В него се отбелязва, че сред подкрепящите Гешев е и спецпрокурорът Силвия Соколова. През 2013 г. прокурор Стойчева беше свидетел в дисциплинарното производство срещу покойния член на Висшия съдебен съвет (ВСС) и заместник на Борис Велчев Камен Ситнилски.

Камен Ситнилски бе махнат от предишния ВСС след наказателна акция на мнозинството, подкрепящо вижданията на Сотир Цацаров. Прокурор Ситнилски бе нарочен за злоупотреба с власт спрямо редови прокурори, за да го изберат за член на ВСС.

Като свидетел по случая Силвия Стойчева разказва, че откакто е прокурор, не знае някой да не е изпълнил устни указания или молба на началника си. Това дава известно обяснение и за подкрепата на цели прокурорски колективи за Гешев през последните дни, пише "Капитал".

Номинираният за главен прокурор решава не просто да опровергае това, но и да отправи недвусмислена заплаха да се възползва от всички позволени от закона средства.

"От името на главния прокурор г-н Сотир Цацаров и ръководството на ПРБ обаче заявявам, че няма да се допуснат персонални атаки срещу магистрати и съдебни служители само и единствено защото са изразили лична позиция. На старанието да бъдат демонизирани отделни магистрати, като прокурор Силвия Соколова (Специализирана прокуратура), ще бъде отговорено със всички позволени от закона средства, включително и с ясно изразено становище за подкрепа", се казва в позицията, подписана от Иван Гешев.

В случая може да става дума за откровена прокурорска заплаха към медията, защото Гешев ще има на разположение почти неограничен набор от законови средства за упражняване на репресия върху когото пожелане, когато бъде избран за главен прокурор. Подобен натиск чрез назначаване на всякакви проверки се е случвал неведнъж на медийната група "Икономедия".

Освен това, Иван Гешев изразява своята благодарност на всички прокурори и следователи, без значение дали го подкрепят или не.

"Като магистрат, чийто професионален път е минал изцяло в различни структури на прокуратурата и следствието, искам искрено да благодаря на всички колеги от Прокуратурата на Република България, независимо дали са изразили подкрепата си за мен в качеството ми на кандидат за главен прокурор, или не са го направили", пише Гешев.

Кандидатът за главен прокурор обяснява, че зад критиките стоят опити за "политически натиск и представяне на прокурорите и следователите като втора ръка магистрати, които нямат собствено мнение и гласуват под строй".

Иван Гепев допълва, че тези позиции са "видимо са мотивирани от партийни, корпоративни и/или лични интереси, различни от тези на българските граждани".

"Обяснимо е старанието на някои партии, бизнес кръгове, обвиняеми, подсъдими и/или осъдени лица, както и на техни представители, за пореден път да пробват да изключат професионалната ни общност дори от възможността да изразим мнение за собствения си избор", казва Гешев.

В случая българските граждани са напълно лишени от възможност да участват в процедурата по избора на главен прокурор, но вече имаше организирани два протеста и един контрапротест по този повод. Преди седмица протестът на Инициатива "Правосъдие за всички" събра няколко хиляди граждани, които са против кандидатурата на Гешев.

В заключение Гешев излиза със следната политическа декларация: "Сигурен съм, че прокурорите, следователите и съдебните служители заедно ще отговорим на очакванията за справедливост и сигурност на всички български граждани, независимо от обществения или социалния им статус".

Пред БНР съдия Петко Петков, който е бивш заместник-министър на правосъдието, коментира, че е изненадан от писмото на Иван Гешев.

"Изненадан съм, защото всеки магистрат, включително и кандидатите за главен прокурор, трябва да сдържат емоциите си. Това писмо ми звучи като изпускане на нерви", коментира съдия Петков.

"Не само вербално, но и жестомимично той (прокурор Гешев) показва някаква агресия, което е твърде опасно качество за човек, натоварен с толкова много власт", допълни съдия Петков.

Магистратът определи като "дълбоко погрешно" виждането на Иван Гешев за сътрудничеството между властите.

"Действително трите власти не са откъснати една от друга, но те трябва взаимно да се контролират. Ако те си сътрудничат, каквото е желанието на кандидата за главен прокурор, те най-вероятно ще си сътрудничат срещу правата на гражданите и срещу обикновените хора", каза съдия Петков.

Споделяне

Още по темата

Още от България