Прокурор Иван Гешев отговори на доклада на БХК с "Под игото"

Иван Гешев, снимка БГНЕС

Ключовите фигури в прокуратурата определено не харесват Българския хелзински комититет и държат това да се знае. Това става ясно от съобщение на неправителствената организация в сряда.

За втора поредна година главният прокурор Сотир Цацаров отказва да приеме годишния доклад на БХК за състоянието на правата на човека в България, който се предоставя на българските институции от 1992 година насам. Главният прокурор е получил изпратения доклад заедно с практиката по антидискриминационни дела и наръчник по антидискриминационно право. Цацаров ги е върнал обратно на БХК, поставени в пощенски плик на главния прокурор.

По-особена е реакцията на заместник-главния прокурор Иван Гешев, който не е върнал получените от него издания, но е решил да изпрати на БХК нещо от себе си. Организацията е получил от прокурор Гешев ученически издания на романа "Под игото" на Иван Вазов и сборник разкази на Йордан Йовков.

Иван Гешев специално е отбелязал глава XXII от романа на Вазов - "Батареята на Зли дол". В нея се разказва как борещите се за свободата българи се изправят срещу цяла могъща империя с едно-единствено черешово топче.

В сборника на Йовков прокурорът е отбелязал разказа за циганката Божура, който започва с описание на това как майката на Божура, Калуда, се възползва от състраданието на хората към дъщеря ѝ, за да печели.

"По-озадачаващо е посланието на заместник-главния прокурор Иван Гешев. Предполагаме, че то е свързано с етническите малцинства в България, но какво е точно — остава неясно", коментира председателят на БХК Красимир Кънев.

Само преди ден Комисията за защита от дискриминацията оправда прокурор Гешев по сигнал за дискриминационно изказване към ромския етнос.

БХК ежегодно изпраща безплатни бройки от годишния си доклад за правата на човека до множество институции и лица на законодателната, изпълнителната и съдебната власт, до представители на академичната общност и медии. Никоя институция досега не е отказвала да приеме бройки, нито е отговаряла със символични жестове, информират от организацията.

Споделяне

Още по темата

Още от България