Прокурор Маргарита Попова поема правосъдието, Николай Младенов - отбраната

Прокурорът от Върховната касационна прокуратура (ВКП) Маргарита Попова ще е новият министър на правосъдието, а бившият евродепутат от ГЕРБ Николай Младенов ще ръководи Министерството на отбраната. Това съобщи в понеделник лидерът на ГЕРБ и бъдещ министър-председател Бойко Борисов.

Маргарита Попова ръководи звеното за борба с евроизмамите във ВКП. Борисов обясни, че е обсъдил кандидатурата ѝ с главния прокурор Борис Велчев и е направил консултации с Брюксел и тя е одобрена за поста още преди седмица. Попова оглави спецзвеното миналата година, след като ОЛАФ оповести изключително критичния доклад за България и особено за корупционния скандал, свързан с групата "Николов-Стойков". Тя бе и говорител на Борис Велчев.

"Говорил съм с главния прокурор, убедил съм го, защото звеното на Маргарита Попова е единственото, похвалено от Брюксел. Това не е партийна кандидатура, а тя ще бъде сложена, за да свърши работата", заяви Борисов докато откриваше нова детска градина в Обеля.

Един прокурор има какво да даде на правосъдието особено в този момент, когато знаем какво трябва да правим и държавата има дневен ред. Това е едно предизвикателство, коментира от своя страна Попова, след като официално бе обявена за наследник на Меглена Тачева.

Тя каза лаконично пред БНР, че от около седмица се обсъжда варианта тя да поеме правосъдното министерство, а преди ден-два е дала съгласието си. Тя отрече назначението ѝ да е политическа и каза, че екипът, с които ще работи ще е съставен единствено и само от експерти. Добави, че има намерение в него да привлече и колеги от държавното обвинение.

По думите ѝ не е било необходимо да поставя условия, за да поеме поста, защото целите са едни и същи. Съдебната система трябва да се реформира и трябва да заработи така, че в държавата да има "диктатура на закона", обясни Маргарита Попова.

Според нея проблемът за нереформирането на съдебната система е свързан с липсата на воля, законодателство и кадрови подбор. Тя споделя виждането на Бойко Борисов, че прокуратурата на този етап не бива да се вади от съдебната система.

Борисов обясни, че целият състав на правителството ще бъде обявен на 23 юли. Той добави, че е обявил имената на Попова и Младенов, за да спрат спекулациите по тези въпроси. Преди ден от РЗС намекнаха как заместник-председателят на партията им Димитър Абаджиев е бил канен за правосъден министър със SMS-и. Борисов отрече тези твърдения.

Бъдещият премиер отново потвърди, че бившият министър на екологията в кабинета "Костов" Евдокия Манева и Марин Райков, зам.-министър на външните работи в правителството на ОДС, са поканени да участват в правителството, но няма да бъдат с ранг на министри.

Към момента Бойко Борисов е обявил имената на четирима министри от новия кабинет: Йорданка Фандъкова, която ще ръководи Министерството на образованието, Симеон Дянков – на финансите, Цветан Цветанов – на вътрешните работи и Вежди Рашидов – на културата.

Според Борисов евродепутатът Румяна Желева ще се справи еднакво добре и с поста еврокомисар, и като външен министър. Той обясни, че днес ще се водят разговори в Брюксел кой пост е по-подходящ за нея, въпреки че Борисов вече имал решение за себе си.

"Ако Меглена Кунева помага по някакъв начин на правителството, ще ѝ бъде предложено да го прави, но ГЕРБ ще има свой еврокомисар", обясни той.

В последните дни има известни размествания сред спряганите имена за членове на кабинета на Бойко Борисов. За земеделски министър до преди дни се коментираха агроекспертът на ГЕРБ Мирослав Найденов, който извади на бял свят голяма част от проблемите във фонд “Земеделие“, и доскорошната председателка на сливенския общински съвет Десислава Танева, вече депутат от ГЕРБ. Според медийни публикации обаче Танева влиза в конфликт на интереси с участието си като акционер и управител в редица фирми от земеделския сектор. На Найденов пък се гледа като на по-подходящ за шеф на парламентарната комисия по земеделие.

Така вече вниманието на партията на Бойко Борисов се насочило към Андриана Сукова-Тошева, която от две години е член на кабинета на еврокомисаря Меглена Кунева. Към Кунева тя се присъедини след няколкогодишно участие в управата на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ), чийто председател е Иво Прокопиев. Беше и начело на Българската международна бизнес асоциация, преди вливането на организацията в КРИБ. Преди това Тошева дълги години работеше в Министерството на земеделието, където стигна до поста зам.-министър, но напусна, за да работи за частния бизнес.

Миналия четвъртък президентът Георги Първанов връчи на Борисов, чиято партия спечели 116 депутатски места, мандат за съставяне на новото правителство.

Споделяне

Още от България