Прокурор нахока ВСС за скандала със съдия Нели Куцкова

Прокурор нахока ВСС за скандала със съдия Нели Куцкова

Административният прокурор Мария Бегъмова пледира в полза на съдия Нели Куцкова по време на делото ѝ срещу Висшия съдебен съвет, съобщи сайтът "Съдебни репортажи". Нели Куцкова съди ВСС заради скандалното му решение да отхвърли кандидатурата ѝ за председател на Софийския апелативен съд, без да каже публично дори и един аргумент против.

Главният прокурор Сотир Цацаров отсъства от това заседание и досега не е изказвал публично мнението си. Неговата подчинена Мария Бегъмова обаче каза пред Върховния административен съд, че ВСС е нарушил закона.

Според нея жалбата на съдия Куцкова срещу решението на съвета е основателна, защото той е нарушил фундаментални принципи за "откритост, последователност, предвидимост, честност и не на последно място – безупречен професионализъм”.

"Какви стандарти на поведение показва и какви сигнали излъчва ВСС със своите действия и актове, е въпрос, който вълнува цялото общество”, мотивира се Мария Бегъмова.

Пледоарията на прокурорката не ограничава съдебния състав на ВАС да вземе решение в ущърб на съдия Нели Куцкова.

Скандалът "Куцкова" за пореден път повдигна въпроса за необходимостта от отпадане на тайното гласуване на решения във ВСС, което се използва предимно за прикриване на лобитата в съдебната система. Предложението за отпадане на тайния вот обаче не получи подкрепата на ДПС и АБВ и заради това отпадна от проекта за промени в конституцията. ГЕРБ и Реформаторският блок твърдят, че отново ще внесат това предложение.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?