Прокурор, номиниран за ВСС: Силна съдебна система има там, където има много пари

Фаворитите от парламентарната квота игнорираха дискусия на БИПИ

Прокурор, номиниран за ВСС: Силна съдебна система има там, където има много пари

Българският магистрат отстоява независимостта си толкова, колкото му позволява размерът на неговото възнаграждение. Настоящите заплати на младшите магистрати от 1400 лева са унизителни и бюджетът на съдебната власт трябва да бъде увеличен, за да се повишат и възнагражденията в системата. Тази теза защити Владислав Томов от Варненската районна прокуратура, номиниран за член на следващия състав на Висшия съдебен съвет (ВСС) от партия "Воля". Той бе сред участниците в дискусия на тема "Ролята на Висшия съдебен съвет за независимостта на съдебната власт", организирана от Българския институт за правни инициативи (БИПИ) в сряда.

Поканени всички 18 кандидат-членове на ВСС, излъчени от парламента, но от тях се отзоваха единствено Томов, Ангелинка Николова, (издигнати от "Воля" – бел.ред.), както и Нели Виодорова, (предложена от независимия депутат Ангел Исаев, който напусна ПГ на ДПС и сега подкрепя мнозинството).

Като се имат предвид предварителните договорки в парламента, 11-те места във ВСС от политическата квота се очаква да бъдат разпределени така: ГЕРБ-4; БСП-3; "Обединени патриоти" -2; ДПС-2. При това положение "Воля" няма да има свой представител във ВСС, както и независимите депутати.

Присъстваха още депутатът от БСП Явор Божанков, настоящите членове на ВСС Галина Карагьозова, Соня Найденова и Калин Калпакчиев, избраната още на първи тур от съдиите Атанаска Дишева, Весислава Иванова от Съюза на съдиите, председателят на Съюза на юристите Владислав Славов, шефката на правната програма на "Отворено общество" Иванка Иванова, представители на "Правосъдие за всеки" и други.

"За момент се поставете на мястото на тези хора (младшите прокурори и съдии) и отстоявайте независимостта си. […] Силна съдебна система има там, където има много пари. […] Без пари не виждам как ще отстояват независимостта си. Те пътуват от други градове, не им се обръща внимание... Не им се осигурява никаква логистична подкрепа", заяви прокурор Владислав Томов по време на краткото изложение на приоритетите си, ако бъде избран за съдебен кадровик.

Той демонстрира самочувствие, заявявайки, че семейството му е "със 70 години стаж в прокуратурата" – самият той от 20 години е районен прокурор във Варна, където колега му е неговата съпруга, а брат му бил в Софийската градска прокуратура. Наблюденията му за "плачевното" положение на младите магистрати у нас се базираха на факта, че през последните години делял кабинет все с младши прокурори.

"Две са най-важните неща за независимостта – избор и лоялност"

"Две са най-важните неща за независимостта – избор и лоялност. Изборът да станеш магистрат и лоялност към институцията, към работата, към избора, който си направил", доразви виждането си за "човешкия фактор" в системата Томов.

Попитан дали това означава, че при евентуално гласуване на решение на ВСС, той ще бъде лоялен на прокуратурата и главния прокурор, обвинителят уточни, че "като член на ВСС има само един вид лоялност – към ВСС".

"Свободен е само собственикът, а в случая – разходващият бюджета", каза още Владислав Томов в отговор на въпрос каква е мнението му за разпределението на бюджета на съдебната власт.

Помолен от съдия Весислава Иванова да обясни по какъв начин ПГ на "Воля" е достигнала до него и е решила да го номинира за съдебния съвет, варненският прокурор каза, че действащи адвокати от партията на Веселин Марешки са наблюдавали работата му още преди създаването на формацията.

"Защото на тях поне е ясно, че никога не съм се поддавал на натиск от висшестоящ прокурор. Не искам да споменавам колко титулувани магистрати са ходили да говорят с тях, за да бъдат номинирани", добави лаконично Томов.

"Един от колегите, които изнесоха на гърба си приватизацията, реституцията..."

След него се представи другият кандидат на "Воля" – Ангелинка Николова. Тя е с над 25 години съдийски стаж в Търговище, а от няколко месеца работи като адвокат. По думите ѝ има голям опит "на терен", като е работила на районно и окръжно ниво, както и като съдебен изпълнител.

"Аз съм от тези колеги, които изнесоха на гърба си приватизацията, реституцията, делата срещу голямата престъпност", заяви Николова, уточнявайки, че след като станала адвокат, в нея настъпила промяна.

"Признавам си, че като всички съдии, с лека досада съм посрещала изказванията на граждански организации", призна тя, допълвайки, че откакто е "от другата страна" гледала на тях по друг начин.

Николова не се съгласи с прокурор Томов, че "независимостта на системата е обвързана с парите". Според нея тя повече зависи от морала на всеки магистрат, тъй като у нас и по света имало много примери за хора на високи позиции с пари и имущество, които продължавали да бъдат корумпирани. В тази връзка Николова смята, че "независимият съдия трябва да знае, че има зад гърба си ВСС".

По отношение на настоящия състав на ВСС тя изрази разочарование от факта, че в него хората били разделени на групички и не се наблюдавала екипна работа. Затова се надява в следващия съвет "да влязат хора, които са готови да работят в екип".

На въпрос как е била издигната кандидатурата ѝ, Ангелинка Николова каза, че предложението е дошло лично от Марешки, с когото се запознали покрай дейността на фондацията на децата ѝ "Заедно в полза на хората". Когато лидерът на "Воля" разбрал, че вече не е съдия, поканил Николова да му помага в предизборната кампания, а впоследствие ѝ предложил и да я номинира за ВСС.

Независимостта на Темида трябва да бъде бранена и от медиите

Последна от кандидат-членовете на съдебния съвет думата взе адвокат Нели Виодорова, която обясни, че е получила подкрепа от няколко адвокатски колегии, включително и столичната.

"26 години съм се кланяла в храма, наречен "Закон"... Разглеждам независимостта във философски и в юридически план. Няма силна съдебна власт там, където няма силна адвокатура", преразказа тя накратко основните моменти от своята концепция.

Според Виодорова независимостта на магистратите е много важна и тя трябва да бъде бранена от намеси от другите власти, включително "и от посегателства от т.нар. четвърта власт".

"Тя е обвързана и със заплащането. Спокоен е онзи магистрат, който спокойно постановяван актовете си спрямо вътрешното си убеждение, но и онзи, който се чувства независим благодарение на възнаграждението, което получава", добави тя в подкрепа на тезата на прокурор Томов.

Съдия Дишева: ВСС сбърка в това, че не взимаше законосъобразни решения

За разлика от тримата номинирани от парламентарната квота, единствено Атанаска Дишева от Върховния административен съд, избрана за член на ВСС от колегите си, формулира изчерпателно най-голямата грешка на настоящите съдебни кадровици.

"Този ВСС сбърка в това, че не взимаше законосъобразни решения, а те не бяха следвани като практика", посочи тя, добавяйки, че през целия мандат на съвета е липсвала прозрачност на мотивите, с които мнозинството е налагало волята си.

Дишева изрази несъгласие с мнението на прокурор Томов, че независимостта в съдебната система е свързана със заплатата, както и, че най-голям натиск има върху магистратите на най-ниско ниво. В този момент варненският обвинител я репликира с въпроса – колко години е правораздавала на районно ниво, а тя му отговори, че 8 години е била в Районния съд във Варна, което по онова време се е смятало за срамно дълъг период.

"Не съм съгласна, че малцинството (във ВСС) трябва да се съгласява с мнозинството", добави Дишева по повод тезата на Николова за необходимостта от екипност в следващия ВСС, след което предположи, че говори от позицията на най-вероятен член на малцинството в следващия състав на съвета.

Според нея огромен проблем при разходването на бюджета на съдебната система е обстоятелството, че то зависи пряко от волята на изпълнителната власт.

В края на дискусията думата взе и единственият представител на парламента – членът на правната комисия Явор Божанков от БСП. Според него "независимостта и справедливостта са на различни щандове в магазина и двете са на много висока цена".

По повод новото изискване всеки член на ВСС от парламентарната квота да бъде избран с квалифицирано мнозинство от 2/3 от депутатите той чистосърдечно заяви, че "само партийната централа и партийната договорка могат да изстрелят един кандидат".

Сподели и разочарованието си от факта, че колегите му в правната комисия са редактирали Закона за съдебната власт в частта му за избор на членове на ВСС от парламента, който допуска да се изискат още документи при възникнали съмнения за някого от номинираните. Това провокира съдия Дишева да му напомни, че "законът стои много над правилата, дори и тези на Народното събрание".

Споделяне

Още от България