Прокурор обвини президентката на Южн Корея, че е получавала подкупи от "Самсунг"

Президентката на Южна Корея Пак Гън-хе

Президентката на Южна Корея Пак Гън-хе e влязла в тайно споразумение със своята приятелка Чхуе Сун-сил да получава подкупи от концерна Самсунг (Samsung) с цел да бъде укрепен контролът върху компанията на нейния вицепрезидент и фактически шеф Ли Джае-йон, каза специалният прокурор по случая, цитиран от Ройтерс.

В изявлението се конкретизират резултатите от разследването и се посочва, че Националната пенсионна агенция е гласувала за сливане на двата клона на концерна през 2015 г., въпреки очакваната загуба от 138,8 милиарда вона (близо 120 милиона долара).

"Вицепрезидентът на Самсунг Ли Джае-йон (най-голямо дете и единствен син на президента на концерна Ли Кун-хи) се е сговорил с други хора, сред които шефа на отдела за корпоративната стратегия, да подкупят президентката и Чхуе Сун-сил, за да получат подкрепа (за стремежа му да наследи баща си начело на корпорацията) чрез присвояване на корпоративни средства, заяви прокурор Пак Юн-су на пресконференция в Сеул, предавана пряко по телевизията.

Тримата - Пак, Чхуе и Ли - отричат тези обвинения.

Адвокатът на южнокорейската президентка Пак Гън-хе, срещу която тече процедура за импийчмънт и е временно отстранена от поста си, каза, че обвинението на специалния прокурор срещу нея за получаване на подкупи е "абсурдна фикция, далече от истината".

Според Ли Йон-ха, цитиран от Ройтерс, Пак не е искала никаква финансова подкрепа от Самсунг, нито е получавала някакви незаконни услуги от технологичния гигант.

От концерна отново казаха днес, че не са плащали подкупи и не са оказвали незаконни услуги на временно отстранената южнокорейска президентка. "Бъдещият ход на делото ще разкрие истината", се посочва в специално изявление от компанията.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят