Прокурор, обвиняван в насилие над дете, става шеф на спецпрокуратурата

Прокурор, обвиняван в насилие над дете, става шеф на спецпрокуратурата

Прокурор Димитър Франтишек Петров ще бъде назначен след седмица за временен шеф на Специализираната прокуратура, става ясно от дневния ред на заседанието на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет.

През юли тази година титулярният шеф Иван Гешев се издигна до заместник-главен прокурор и освободи поста. За временен началник бе назначена Даниела Начева, но сега и тя ще бъде сменена. Официално обяснение за рокадата няма.

През пролетта на тази година Петров бе наказан с възможно най-лекото наказание (обръщане на внимание) заради изключително тежък скандал с негово участие.

Става дума за проявена агресия от прокурора срещу дете в столично училище. Първи за инцидента съобщи сайтът "Биволъ", който цитира бащата на детето. Според публично известните твърдения, прокурорът е изгубил контрол върху поведението си, след като детето го предредило на опашка пред училищната лавка. Петров бил в сградата, тъй като дъщерите му учели в същото учебно заведение.

Версиите на очевидците се разминават по отношение на това как точно е бил ударен ученикът – с шамар или с юмрук. Някои очевидци са твърдели, че деветокласникът е бил и "душен" с дрехата си, преди съдържателят на лавката да се намеси, написа "Биволъ". След изблика на насилие училищното ръководство веднага е извикало полиция, а след това бащата на детето е подал и сигнал срещу магистрата.

"Доколкото разбрах, той го ударил по лицето. Шамаросал го е и го е хванал за гушата. Ходихме на психиатър. С травма е детето от случката... Моят син не е бит никога. Не възпитавам децата си с бой. Най-малко ще позволя някой си да го "възпитава" по този начин", коментира бащата, цитиран от "Биволъ".

По думите на родителя детето му е с прекарана сърдечна операция и по време на инцидента се е изплашило да не получи удар в областта на гърдите, който би могъл да предизвика сърдечен шок.

Инцидентът е бил последван от обаждане от ръководителката на СГП Емилия Русинова в училището с искане за "разговор". В крайна сметка тя се срещнала лично с бащата, подал сигнала срещу Петров. Той бил извикан в Софийската градска прокуратура, където Русинова му обяснила, че колегата ѝ бил "по-краен" във възпитанието на децата си и такъв му бил темпераментът.

По-късно сайтът "Биволъ" написа, че Емилия Русинова е приела версията, че Франтишек първо е направил забележка на ученика да спазва реда на опашката в училищната лафка, но той му “отговорил с висок и предизвикателен тон да не му се кара“. После ученикът бил хванал прокурора за яката на дрехата и го изместил встрани от опашката“. Накрая прокурорът успя да избегне тежки последици за себе си.

Димитър Франтишек Петров минава за един от доверените до ръководството на прокуратурата. Той бе част от антикорупционното звено в СГП и лично наблюдаваше знакови процеси като тези срещу бившия премиер Сергей Станишев, експредседателя на Софийския градски съд Владимира Янева и бившия шеф на "Вътрешна сигурност" в МВР Тодор Костадинов. Той наблюдаваше и едно от делата срещу лидера на "Атака" Волен Сидеров и заместника му Десислав Чуколов след поредицата им от нахлувания в НАТФИЗ и близък до академията магазин през есента на 2015 г.

Освен това прокурор Петров постанови отказ да образува разследване за набеждаване срещу Делян Пеевски, след като прокуратурата се отказа да разследва сигнала му за готвено убийство. Същият обвинител прекрати и досъдебното производство по "Яневагейт". Прокурор Петров бе и обвинител по едно от делата срещу бившия шеф на Националната разузнавателна служба ген. Кирчо Киров, който на първа инстанция получи двегодишната условна присъда за разгласяване на държавна тайна.

Споделяне

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?