Прокурор осъди прокуратурата за 65 хил. лв. обезщетение

Прокурор осъди прокуратурата за 65 хил. лв. обезщетение

Бившият апелативен прокурор на Бургас Емил Христов е осъдил прокуратурата за 65 хил. лв. обезщетение, съобщи lex.bg. Поводът е разследване, в което е намесено неговото име, но той така и не е обвинен.

Историята е с близо 10-годишна давност и стана публично известна в мандата на предишния съдебен съвет. Тогава избраният от квотата на прокуратурата Камен Ситнилски бе атакуван със стенограми от СРС-та, за които се твърдеше, че доказват, че е нагласил собствения си избор. Историята бе напоително описвана от близките до Делян Пеевски медии. Срещу Ситнилски бяха организирани протести от млади момчета, които викаха за оставката му пред ВСС, но не го разпознаваха, когато минаваше покрай тях, за да влезе в сградата. В крайна сметка Ситнилски бе отстранен, а малко по-късно почина.

Бившият апелативен прокурор на Бургас бе един от хората, за които се твърдеше, че си е говорил със Ситнилски. Срещу него бе образувано дело за престъпление по служба. Производството обаче е за друго – по подозрения, че е имал нерегламентирани контакти с бивш кмет на Несебър, че е придобил имот в града и че е отстранил прокурор от дело срещу градоначалника.

Заради това дело Христов бе отстранен от длъжност, но Върховният админстративен съд отмени това решение. Прокуратурата прекратява разследването след 22 месеца като така и не му повдига обвинение. Освен това магистратът е бил и незаконно подслушван.

В решението за обезщетение се посочва, че Христов е бил остранен от работа близо две години и не е имал възможност да осигурява издръжката на семейството си.

Споделяне

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?