Прокурор от Шумен получи 3.5 години затвор за подкуп

Прокурор от Шумен получи 3.5 години затвор за подкуп

Софийският градски съд присъди в сряда ефективна присъда от три години и половина затвор за бившия прокурор от Шумен Румен Пенев за получаване на подкуп от 21 000 лева. Той обаче беше оправдан, че е извършил престъплението в качеството си на прокурор, което би се отразило на тежестта на наказанието.

Пенев бе задържан при зрелищна акция в града през януари тази година. Тогава очевидци съобщиха за преследване по стъргалото в Шумен от седем полицаи, а целта на спринтиращия обвинител е била да се добере до беемвето си. В крайна сметка юристът не е успял да избяга и полицаите го задържат точно пред колата, паркирана пред сградата на районната библиотека "Стилян Чилингиров".

В прокурора спринтьор са намерени 21 000 лева. По делото му са събрани доказателства, че той е поискал 25 000 лева от бизнесмена Найден Николов, за да упражни влияние върху колегата си Янко Желязков – прокурор в същата районна прокуратура, за да не повдигне обвинение и да прекрати досъдебното производство срещу Николов

Присъдата може да бъде обжалвана в срок от 15 дни пред Софийския апелативен съд.

Интересното по това дело е, че съдът присъди по-висока присъда от поисканото от прокуратурата. От държавното обвинение се опитваха да издействат на своя бивш колега ефективна присъда от 3 години затвор.

"С присъдата трябва да дадем пример на младите магистрати, че не трябва да се изкушават в своята работа", заяви по време на пледоарията си наблюдаващият прокурор Иван Аврамов. Той добави, че ако ефективната присъда е твърде сурова, то тогава съдът да наложи три години условно.

Иван Аврамов добави, че преследване не е имало и той може да гарантира, защото е присъствал на акцията.

"Преследване не е имало, лично аз участвах в операцията. Той си стоеше в колата с Николов, остави парите и в момента, в който пипна парите с дясната ръка, полицаите го арестуваха", каза Аврамов.

Споделяне

Още по темата

Още от България