Прокурор по делото "Красьо" е в близки връзки с арестуван мафиот

Рангел Станчев, който на 26 юни е арестуван за участие в организирана престъпна група, извършвала кредитни и имотни измами, е бил в близки връзки с прокурор Първолета Никова, научи Mediapool от източници в разследването.

Станчев е задържан от ГДБОП в 8 сутринта в апартамента на Никова в Бургас на ул. "Ст. Стамболов". Не е ясно какви именно процесуални действия е извършвала  прокурор Никова със Станчев в собствения си апартамент по това време.

Служителите на ГДБОП констатират и протоколират, че тя проявява загриженост за арестувания. Преди да го отведат прокурор Никова натъпква в джобовете на Рангел Станчев шоколадови бонбони, като слага два бонбона в устата му. Оказва се, че това действие няма за цел да му подслади последните минути преди килията, а по-скоро да го спаси от задържане, защото Станчев е диабетик и шоколадът му причинява хипергликемична криза. Така по здравословни причини той не е в предварителния арест, а получава мярка за неотклонение "домашен арест".

По-рано прокурорката се е явявала в полицията и е адвокатствала на Станчев при предишни негови разпити и привиквания. 

Прокурор Никова представлява държавното обвинение по ключови дела като това срещу лобиста Красимир Георгиев (Красьо Черничкия) и делото срещу дупнишките братя Галеви.

Преди да стане прокурор в Софийска градска прокуратура, Първолета Никова е следовател в Окръжна следствена служба – гр. Бургас. Тя става прокурор през 2005 г. когато  е назначена в Районна прокуратура - Средец (бившето Грудово), а след това е прехвърлена в СГП. Според източници в прокуратурата това е станало с протекциите на зам.-главния прокурор Камен Ситнилски.

Никова е известна и с други дела от голям обществен интерес. През 2008 беше обвинител срещу австралиеца Джок Полфрийман осъден за убийството на Андрей Монов на площад "Света Неделя" в София. Цитирана е в медиите заради отказ да образува дело за съмнителен конкурс  за превозвачи, в който е замесен Велизар Стоилов, зам.-кмет и "дясна ръка" на  Бойко Борисов в Столична община по време на кметуването му.

Споделяне

Още по темата

Още от България